Nieuwe fractie geïnstalleerd
Woensdag 29 maart werd de nieuw verkozen fractie geïnstalleerd tijdens een feestelijke extra vergadering op het kantoor van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Agaath Dekker-Groen zwaait na 4 jaar lidmaatschap van het Algemeen Bestuur af. In deze laatste bijdrage haar persoonlijke pleidooi voor het werk als algemeen bestuurslid en hoe Agaath de rol als volksvertegenwoordiger invulde.
Het werk gaat, naast het zorgen voor schoon en voldoende water en droge voeten, ook over doelen voor de natuur en het klimaat. Steeds duidelijker wordt dat in de ruimtelijke ordening water, naast bodem, leidend moet zijn om op lange termijn al die functies duurzaam uit te kunnen blijven voeren. In mijn werk als algemeen bestuurder van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) 2019-2023 zette ik mij in voor duurzaam waterbeleid en samenwerking. Een gezamenlijke aanpak door overheden, bedrijven en burgers maakt oplossingen voor mens, dier en natuur effectiever en efficiënter. Zo kunnen waterschapsdoelen worden behaald én ook maatschappelijke meerwaarde gerealiseerd. Hierna benoem ik enkele onderwerpen waarvoor ik woordvoerder was. Daarna bespreek ik kort twee andere rollen.
In het HDSR gebied speelt het onderwerp ‘veilige dijken’ omdat de Lekdijk een belangrijke primaire kering is. Deze dijk beschermt namelijk een groot deel van West Nederland tegen overstroming. Met veel interesse volgde ik alle ontwikkelingen van het project Sterke Lekdijk en stelde ik er ook vragen over in de bredere context. De ontwikkeling van natuur, bescherming van het cultureel erfgoed en een aantrekkelijke leefomgeving doen er immers toe.
Een veilige weg op deze dijk voor fietsers en voetgangers is ook heel belangrijk. Provincie Utrecht heeft hierover de regie maar stelt dat de inrichting aan de gemeenten langs de Lekdijk is omdat zij de wegbeheerders zijn. Het langzaam verkeer zou de focus hebben maar in proefvakken lijkt dit niet tot uiting te komen. Met de Fietsersbond heeft Water Natuurlijk zorgen over het veilig inrichten van de weg en steunt hun wens om het doorgaand gemotoriseerd verkeer te ontmoedigen.
Aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit vroeg ik bij verschillende onderwerpen die op de agenda kwamen van het Algemeen Bestuur. In Coronatijd nam ik het initiatief voor een webinar over biodiversiteit. Met vrijwel alle vijftig deelnemers is nog een lijntje via de app-groep die daarna is aangemaakt. De Regionale Energie Strategie is nu gericht op windmolens en zonnepanelen. In de overleggen van de Utrechtse gemeenten bij Provincie Utrecht sprak ik in over thermische energie uit afvalwater en oppervlaktewater. Deze vormen van groene energie kunnen in de toekomst gaan bijdragen.
Verder was ik als volksvertegenwoordiger aanwezig bij informatiebijeenkomsten en bewonersavondenvan HDSR om te horen wat er speelt zodat ik dit kon meenemen in het bestuurswerk. Ook had ik hiervoor regelmatig contact met gemeenteraadsleden van de gemeenten aan de Lekdijk en leden van organisaties die zich richten op waterveiligheid, natuur, milieu, klimaat en verkeersveiligheid. Als waterambasadeur meette ik de waterkwaliteit van een sloot en hielp ik bij activiteiten waaronder exposities van HDSR en Water Natuurlijk.
Agaath Dekker-Groen
Woensdag 29 maart werd de nieuw verkozen fractie geïnstalleerd tijdens een feestelijke extra vergadering op het kantoor van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Recentelijk is er in verschillende media aangegeven dat Water Natuurlijk een samenwerkingsverband is tussen GroenLinks, D66 en Volt. Graag willen wij benadrukken dat deze informatie onjuist is. Water Natuurlijk is in 2008 opgericht op initiatief van een aantal natuur- en recreatieorganisaties. Water Natuurlijk is een onafhankelijke waterschapspartij die niet gebonden is aan een bepaalde politieke partij.
De verkiezingen betekenen het afscheid van onze fijne collega's van de afgelopen 4 jaar, Harmke van Dam, Agaath Dekker-Groen en Diederik van der Molen. Binnenkort zullen ze alle drie een persoonlijk afscheid schrijven en terugblikken op hun afgelopen bestuursperiode. Bij deze in ieder geval enorm veel dank voor alle fijne momenten met elkaar, discussies, humor, uitjes, plannen, vergaderingen, appen, enz. Partir c'est mourir un peu, maar gelukkig gaan ze niet weg. Alle drie blijven ze op de achtergrond beschikbaar met hun inbreng, kennis en als betrokken en unieke waterambassadeurs.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
NieuwsbrievenDeze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring