Watergangen zo ecologisch mogelijke beheren
We stelden schriftelijke vragen naar aanleiding van de Kleurkeur Blauw, een nieuw instrument dat biodiversiteit in watergangen stimuleert.
De vervuiler/ gebruiker betaalt is een belangrijk principe voor Water Natuurlijk.
De afgelopen maanden heeft Wyke Smit zich gestort op het begrijpen van de waterschapbelastingen, samen met Klaas Werkhorst en met hulp ook van Diederik van der Molen die dit in de vorige periode deed.
Het besluit waar het Algemeen Bestuur iets van mocht vinden heette de “Kostentoedelingsverordening”. Dat klinkt misschien saai en technisch maar het is van groot belang. Het hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden heeft geld nodig om het water schoon te houden, schoner te maken, tekorten en teveel op te vangen. En dat geld wordt opgebracht door de belastingplichtigen en daar moeten we zeer zorgvuldig mee omgaan. Veel over wie welke belasting betaalt is vastgelegd in de wet, maar niet alles. En er komt nieuwe wetgeving aan, waarbinnen je als waterschap meer vrijheid hebt. Water Natuurlijk heeft daarom een motie ingediend om het Dagelijks bestuur van het waterschap te vragen in kaart te brengen voor welke categorieën gebruikers het waterschap kosten maakt en hoeveel. Deze motie is door alle fracties behalve de VVD gesteund en aangenomen. Hopelijk kunnen we dan straks op basis van die informatie én de nieuwe belasting mogelijkheden (die nog door de Tweede en Eerste Kamer moeten worden goedgekeurd) ook echt de gebruiker en vervuiler laten betalen!
We stelden schriftelijke vragen naar aanleiding van de Kleurkeur Blauw, een nieuw instrument dat biodiversiteit in watergangen stimuleert.
Nat wordt natter, droog wordt droger, heet wordt heter, extreem wordt extremer. Het laaggelegen Nederland is kwetsbaar voor klimaatverandering. In het Deltaprogramma 2024 worden daarom 5 adviezen gegeven. Of in de woorden van Deltacommissaris Peter Glas: "Het Deltaprogramma 2024 is een klemmende oproep aan alle partijen in het ruimtelijk domein: kijk naar de consequenties voor de lange termijn bij de keuzes van vandaag."
Klimaatslim boeren op veen, hoe gaat dat? Rienk Schaafsma vertelt hoe hij als adviseur in De Vlist (tussen Polsbroek en Schoonhoven) tewerk ging.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
NieuwsbrievenDeze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring