Klimaatslim boeren op veen
Klimaatslim boeren op veen, hoe gaat dat? Rienk Schaafsma vertelt hoe hij als adviseur in De Vlist (tussen Polsbroek en Schoonhoven) tewerk ging.
Nat wordt natter, droog wordt droger, heet wordt heter, extreem wordt extremer. Het laaggelegen Nederland is kwetsbaar voor klimaatverandering. In het Deltaprogramma 2024 worden daarom 5 adviezen gegeven. Of in de woorden van Deltacommissaris Peter Glas: "Het Deltaprogramma 2024 is een klemmende oproep aan alle partijen in het ruimtelijk domein: kijk naar de consequenties voor de lange termijn bij de keuzes van vandaag."
Het Nationaal Deltaprogramma is een samenwerkingsverband van Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. Ook kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties doen actief mee. Het Nationaal Deltaprogramma beschermt Nederland tegen overstromingen, zorgt voor voldoende zoetwater en draagt bij aan een klimaatbestendige en water-robuuste inrichting. Daar moeten vaart mee worden gemaakt, want de klimaatverandering zet door en de gevolgen zijn al merkbaar. Tegelijkertijd wordt steeds duidelijker dat niet alles kan als we willen dat Nederland veilig en leefbaar blijft: we moeten ook grenzen stellen aan ruimtebeslag en watergebruik.
In het Deltaprogramma 2024 'nu voor later' worden daarom 5 adviezen gegeven:
"We staan voor grote veranderingen in het landgebruik. Door nu toekomstbestendige oplossingen te kiezen, binnen de grenzen van water en bodem, voorkomen we problemen voor volgende generaties: maatschappelijke ontwrichting door wateroverlast, droogte en bodemdaling. Voor meer grip op grilliger weer. Daarvoor is de financiële sector nodig: banken, beleggers en verzekeraars kunnen prikkels geven voor klimaatbestendig investeren. Bijvoorbeeld via premies, voorwaarden bij financiële producten en polissen. ‘Elke schop in de grond klimaatbestendig’ krijgt zo een flinke impuls. De sector heeft daar zelf ook baat bij: het risico op waardedaling door klimaatschade verkleint."
"Een internationale, Europese, aanpak is ook nodig. Rivieren kennen geen grenzen. Hoe andere landen omgaan met klimaatverandering, kan de hoog- en laagwateropgaven in Nederland vergroten of verkleinen. Dat geldt ook voor grensoverschrijdende grondwatervoorraden. Daarom is een gezamenlijke aanpak noodzakelijk. Daarnaast kunnen landen van elkaar leren."
Tot slot is het essentieel om het waterbewustzijn van burgers te vergroten: "hoe maken we Nederland bestand tegen extreem weer? We moeten burgers meer betrekken bij die keuze. Vooral ook jongeren, want het gaat om hun toekomst. Daarnaast is het belangrijk dat mensen weten hoe ze zelf kunnen handelen bij hitte, droogte en wateroverlast."
Klimaatslim boeren op veen, hoe gaat dat? Rienk Schaafsma vertelt hoe hij als adviseur in De Vlist (tussen Polsbroek en Schoonhoven) tewerk ging.
Met de campagnetitel ‘Slappe bodems vragen om sterke maatregelen’ heeft het Platform Slappe Bodem aandacht gevraagd voor het opnemen van bodemdaling in de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Want bodemdaling vraagt om regionale aanpak met nationale regie.
Water Natuurlijk heeft ingestemd met de Voorjaarsnota 2023. S Bij de behandeling in het Algemeen Bestuur legde Martin Jansen de volgende accenten: 1. De omslag van water afvoeren naar water vasthouden (het roer moet om) 2. Urgentie is alleen maar groter geworden: aan de slag, van plannen maken naar uitvoering met de vastgestelde visies als kader: het Water Beheer Programma Stroomopwaarts, de Zuiveringsvisie 2050 met bijbehorende slibstrategie, en de visie Duurzaamheid. 3. De (lange termijn) opgaven staan centraal en daar zijn middelen voor nodig. Inzet van egalisatiereserves om de belastingopbrengsten, dus straks de tarieven (tijdelijk) te dempen is noodzakelijk. Daar zijn ze voor. 4. Niet af laten leiden door onzekerheden en impasses bij andere overheden/ stakeholders. Kansen benutten waar ze zich voordoen. 5. Mooi dat Provincie Utrecht een coalitieakkoord heeft met duidelijk aandacht voor de wateropgaven. 6. Inhoudelijk accent op duurzaamheid en biodiversiteit, waterbeheer/waterkwaliteit, komen tot een toekomstbestendig watersysteem, aandacht voor grondwater, tegengaan verdroging Utrechtse Heuvelrug
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
NieuwsbrievenDeze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring