Watertop 2024: "Water en Bodem sturend, hoe dan?"
Uitvoering van Water en Bodem sturend vraagt om ruimte, regels en regie. Dat is de korte 'oogst' van de Watertop 2024.
Schoon water, schone lucht, een gezonde en levendige bodem, een biodivers landschap en veerkrachtige natuur zijn onmisbaar voor een gezonde, klimaatbestendige en leefbaar Nederland. Voor álle inwoners, op het platteland en steden, is een duurzame toekomst voor boeren, een meer biodiverse en robuuste natuur, voor een vitaal platteland, voor het behalen van de doelen en normen van de Kaderrichtlijn Water van existentieel belang.
Zowel in de Provinciale Staten als in het Algemeen Bestuur werden kader- en koersnotities Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG) onlangs besproken. Ook de aanvullende notitie van de provincie over het UPLG en het hoofdlijnenakkoord, kwam aan de orde. Vrijdag was er bovendien een excursie georganiseerd door HDSR naar een gebiedsplan van het UPLG in het kader van de Blauwe Agenda dat al in uitvoering is met duurzaam en natuurvriendelijk slootbeheer in het prachtig landelijk gebied tussen de kastelen Sterkenburg en Beverweerd waar namens Water Natuurlijk Martin Jansen en Gerda Oskam bij aanwezig waren ( zie bijgaande foto van Yolanda Wessels).
Tijdens de commissievergadering op donderdag 13 juni sprak woordvoerder Gerda Oskam de volgende tekst uit:
"Afgelopen zaterdag was Water Natuurlijk op bezoek bij een agrariër met ongeveer 160 melkkoeien die samen met andere boeren in het gebied met Staatsbosbeheer, hard werkt aan agrarisch natuurbeheer wat een goed verdienmodel oplevert voor de agrariër en zijn gezin zelf, hen tevens een mooie toekomst geeft, de sloten prachtig schoon zijn en we hebben binnen de 3 uurtjes die we er waren minstens 12 weidevogels gezien. Daarnaast genoten fietsers en wandelaars van het prachtige open landschap. En zo heb ik persoonlijk de afgelopen jaren meerdere boeren gesproken, bij agrariërs die aangesloten zijn bij Caring Farmers, bij het Klimaatslim Boeren op Veen – een geweldig initiatief van hoogheemraad Bert de Groot waar 200 boeren enthousiast aan meedoen -, bij het Kennisnetwerk Kleine Landschapselementen, bij het Bestuurlijk Platform Groene Hart en ook in familiekring. Natuurlijk komen er vele knelpunten naar boven en gaat lang niet alles goed – maar het geeft aan dat, anders dan soms wordt gesuggereerd, in de praktijk natuurmensen en agrariërs vaak prima samenwerken aan de vier doelen van het UPLG, in mijn woorden: schoon water, een biodiverse natuur, toekomstbestendige landbouw en uiteraard klimaatbestendig waterbeheer.
Water Natuurlijk is een groot voorstander van het UPLG, de doelen gebaseerd op ‘water en bodem sturend’, internationale verdragen en nationale regelgeving. Water Natuurlijk is ook een groot voorstander van de aanpak door de provincie Utrecht en door HDSR om met gebiedsgerichte aanpak en in samenhang alle 6 maatregelenpakketten in te dienen en uit te voeren. Voor de wijze dat dit samen met de gebiedspartners is opgepakt is een dik compliment voor de voormalige gedeputeerde Bruins Slot, de huidige gedeputeerde Sterk en ook de heer de Groot op zijn plaats.
We moeten nu doorpakken met het UPLG. Dat is wat betreft Water Natuurlijk de toon en lijn van de koersnotitie. Die toon en lijn steunt Water Natuurlijk zeer. De eerste tranche van het maatregelenpakket is in de afgelopen week overgemaakt op de bankrekening van de provincie Utrecht, 249 miljoen, op te maken voor 2027. De rest van het 12 miljard die ooit bedoeld is voor de uitvoering van projecten die al op korte termijn bijdragen aan een toekomstbestendig en gezond landelijk gebied is door het nieuw te formeren kabinet uit het landelijk gebied getrokken ten behoeve van 3 kerncentrales die mogelijk over 30 jaar iets zullen produceren. Onbegrijpelijk!
Daarom vroeg Water Natuurlijk van het college om zich, samen met de provincie, samen met de Unie van Waterschappen, in te zetten voor de lobby om geld uit bijvoorbeeld andere programma's zoals het Deltaplan Zoet Water en het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer zoveel als mogelijk te benutten voor de doelen van het UPLG. Vooral het behalen van de Kaderrichtlijn Water, de maatstaf voor schoon water waaraan Nederland in 2027 zou moeten voldoen,, worden nu nog lastiger te behalen. Ook het geld voor het verbeteren van de hydrologische condities van de Natura 2000 gebieden is nu vrijwel weg. Kortom, Water Natuurlijk maakt zich ernstig zorgen over een toekomstbestendige landbouw. We maken ons zorgen voor agrariërs die door het hoofdlijnenakkoord en het weggrissen van het transitiefonds in een nog grotere onzekerheid worden gestort. En uiteraard maken we ons ook zorgen voor de waterkwaliteit, voor de natuur. Waar we als Water Natuurlijk kunnen helpen in de lobby naar bijvoorbeeld de ons ondersteunende politieke partijen in de provincie en in het parlement, zullen we dat heel graag doen.
Water Natuurlijk is ook blij dat de ons ondersteunende partijen D66, GroenLinks en Volt zijn net zo willen doorpakken als Water Natuurlijk. Dat geldt overigens ook voor de ons ondersteunende natuurorganisaties.
Uitvoering van Water en Bodem sturend vraagt om ruimte, regels en regie. Dat is de korte 'oogst' van de Watertop 2024.
Veilige dijken zijn ook bloemrijke dijken. Water Natuurlijk is altijd een voorstander geweest om niet alleen een dijk veilig te maken volgens de laatste veiligheidsnormen, maar tegelijkertijd ook bij te dragen aan verfraaiing van het landschap en biodiversiteit. Een studie in de Ooijpolder bewijst dat de kleurenpracht van natuurlijke grassen zowel bij droogte als bij extreme natheid door een stevige worteling bijdraagt aan een sterke dijk.
Morgen zijn de Europese verkiezingen. Dit is jouw kans om invloed uit te oefenen op de toekomst van ons water, klimaat en milieu. Europese regelgeving speelt een cruciale rol in het beheer van waterkwaliteit, biodiversiteit en klimaatverandering. Het werk van onze waterschappen is sterk afhankelijk van Europese richtlijnen. Daarom is het belangrijk om groen te stemmen en bij te dragen aan een duurzame toekomst.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
NieuwsbrievenDeze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring