Wyke Smit stelde schriftelijke vragen naar aanleiding van de ranglijst die het Aanbestedingsinstituut voor de vijfde keer uitgebracht heeft van aanbestedende diensten die waardevolle innovaties aanjagen door marktpartijen uit te dagen op duurzaamheid. Hierin staan vier waterschappen, maar het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden stond daar niet bij.
Uit de antwoorden op de schriftelijke vragen blijkt dat HDSR niet meegenomen kon worden omdat het minimale aantal van 7 aanbestedingen niet was gehaald maar op de 5 beoordeelde aanbestedingen heel goed scoort. Omdat de maximale score 6,00 is en HDSR gemiddeld in 2023 5,00 scoort en dat hoger is dan de nummer 1 uit de top 25 kunnen we wel stellen dat HDSR het bovengemiddeld goed doet.
De top 25 bestaat nu vijf jaar. Het aanbestedingsinstituut heeft ook een top 25 over de vijf jaar gemaakt. HDSR staat daarin op plek 17 van alle overheden. Water Natuurlijk is hier trots op! Nederlandse overheden kopen jaarlijks voor ruim 85 miljard euro in aan producten, werken en diensten. Hiermee hebben ze bij elkaar een enorme impact marktpartijen te bewegen om steeds meer duurzame en sociale producten en diensten te ontwikkelen en te leveren. Dit jaar bracht het Aanbestedingsinstituut voor de vijfde keer een ranglijst uit van aanbestedende diensten die waardevolle innovaties aanjagen door marktpartijen uit te dagen op duurzaamheid. Een aanbesteder krijgt een hogere score naarmate duurzaamheid zwaarder weegt bij het gunnen op beste prijs-kwaliteitsverhouding. Een kleine score wordt gegeven als duurzaamheid alleen in een aanbesteding voorkomt in de vorm van eisen of verplichtingen. Er ontbreekt dan een stimulans die nodig is om te groeien naar het niveau dat de milieudoelstellingen van de nabije toekomt worden waargemaakt.
Duurzaamheid weegt vaak al zwaar mee bij aanbestedingen van HDSR, zo blijkt uit de analyse van het Aanbestedingsinstituut. Het college van dijkgraaf & hoogheemraden geeft aan te blijven werken aan verfijning en verbetering van het toepassen en laten meewegen van duurzaamheid bij aanbestedingen. Bij elke aanbesteding worden de duurzaamheidskansen onderzocht en sluiten we waar mogelijk en gewenst aan bij wat de markt al kan en stimuleren we hen verdere stappen te zetten.
Een aantal eisen en/of gunningscriteria zijn als standaard uitgangspunt gesteld zoals de CO2- prestatieladder, zowel als aanbestedingsinstrument als als CO2- managementsysteem. Bij iedere aanbesteding waar dit relevant is stelt HDSR eisen stelt ten aanzien van de in te zetten motoren en brandstoffen middels het scoreblad emissiereductie (SER). Door de inzet van de SER worden schonere motoren en brandstoffen ingezet dan wordt voorgeschreven in het onlangs ondertekende Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). In de aanbesteding van het groenonderhoud is door de inzet van dit criterium al een CO2-reductie van 90% behaald. Achterliggend idee is dat HDSR met deze bijlage ieder jaar steeds hogere minimumeisen gaat stellen aan de motoren en brandstof (energiebron). Daarmee worden marktpartijen gestimuleerd emissieloze mobiele voertuigen in te zetten en daarin een groeipad te volgen. Een goed voorbeeld is de graafmachine op waterstof die op de foto staat en mede is ontwikkeld voor het emissieloos versterken van de Lekdijk.
Al met al fantastisch om te horen dus!