Navigatie overslaan

Initiatiefrapport Europees Parlement waterweerbaarheid

Europa is het continent dat het snelst opwarmt. Economisch gezien de belangrijkste delen liggen daarnaast in een delta bij een zee (Nederland natuurlijk, maar ook de Podelta) of aan grote rivieren zoals de Donau (die vorig jaar nog desastreus overstroomde). Om Europa waterweerbaar te maken, heeft de Europese Unie een strategie opgesteld, de Water Reslience Strategy dat op 7 mei is aangenomen door het Europees Parlement.

Het volledige rapport inclusief alle op 7 mei aangenomen amendementen zal gepresenteerd worden op 7 juni, maar de grote lijnen en aanbevelingen, inclusief alle onderliggende onderzoeken en data, kun je alvast via deze link lezen. Het rapport gaat in op de toenemende uitdagingen als gevolg van extremer weer, waaronder overstromingen en droogte. Daarom stelt het Europees Parlement dat grensoverschrijdende samenwerking versterkt moet worden om deze waterproblemen gezamenlijk aan te pakken. Ook wordt benadrukt dat benedenstroomse gebieden afhankelijk zijn van bovenstrooms waterbeheer. Zo benoemt men dat het onwenselijk is als overstromingsrisico en droogte afgewenteld worden op benedenstroomse gebieden, dat er meer moet gebeuren aan klimaatadaptatie en dat samenwerking over grenzen verankerd moet worden. Ook op het gebied van klimaatadaptatie worden zowel het belang van preventie als crisismanagement en het 'build-back-better' principe benoemd.

Een steeds belangrijker wordend onderdeel van waterweerbaarheid is (cyber)veiligheid. Daar wordt in het rapport eveneens veel aandacht aan besteed,

Volgens de Unie van Waterschappen die een position paper indiende, is het zeer positief dat het Europees Parlement een strategie voor waterkwantiteit opgesteld heeft, maar wordt er in het rapport te weinig aandacht besteed aan waterkwaliteit. Het rapport van het Europees Parlement benoemt weliswaar de urgentie om de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water uiterlijk in 2027 te realiseren en er wordt opgeroepen om vervuiling primair aan de bron aan te pakken, maar is het teleurstellend dat er gemorreld wordt aan de producentenverantwoordelijkheid van bijvoorbeeld plastic verpakkingen. 

Ook wordt er te te weinig ambitie getoond in de PFAS-problematiek. De Unie van Waterschappen pleitte voor een volledig verbod op PFAS om zo mens en milieu te beschermen, maar het Europees Parlement wil niet verder gaan dan het gebruik van PFAS in consumentenproducten uitfaseren en laat ruimte voor uitzonderingen. Ook Water Natuurlijk is voor een Europees verbod op het gebruik van PFAS. Hopelijk kunnen de ons ondersteunende partijen GroenLinks, D66 en Volt hier nogmaals aandacht voor vragen bij hun vertegenwoordigers in het Europees Parlement. 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring