Navigatie overslaan

Water Natuurlijk blij met brandbrief naar EU over PFAS

De Unie van Waterschappen en Vewin hebben gezamenlijke een brief gestuurd aan Eurocommissaris Jessika Roswall over de toenemende PFAS-problematiek. De brief bevat een dringende oproep tot een snel, alomvattend en universeel Europees verbod op PFAS. Water Natuurlijk is erg blij met deze brandbrief!

PFAS zijn chemische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en milieu. Eenmaal in het milieu breken PFAS niet of nauwelijks af. Het zuiveren ervan is vrijwel niet te doen. Het moet dus komen van een bronaanpak. Een Europese bronaanpak. PFAS is de afkorting van poly- en perfluoralkylstoffen. Hieronder vallen duizenden verbindingen van stoffen die door de mens zijn gemaakt. De stoffen worden voor allerlei toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld in de antiaanbaklaag van pannen, (regen)kleding, bakpapier, blusschuim, cosmetica, shampoo en nog veel meer. Ze zijn gevaarlijk voor mens, dier en natuur. PFAS horen dus bepaald niet thuis in grond- en oppervlaktewater en in de bronnen voor drinkwater. Ze vormen niet voor niets een groot probleem voor het halen van de Kaderrichtlijn Water en de Drinkwaterrichtlijn.

PFAS-vervuiling stopt niet bij landsgrenzen. Vewin en de Unie van Waterschappen benadrukken daarom het belang van een geharmoniseerde Europese aanpak. Zij pleiten voor coherente en ambitieuze wet- en regelgeving binnen alle relevante Europese richtlijnen, zodat waterkwaliteit overal in de EU gewaarborgd blijft​. In de brief spreken beide organisaties hun steun uit voor het Europese restrictievoorstel voor PFAS. Een snelle en brede implementatie van dit voorstel is cruciaal.

HDSR heeft, mede op verzoek van Water Natuurlijk, vorig jaar metingen gedaan in het eigen beheergebied via het reguliere meetsysteem. Eigenlijk kon er daardoor helaas op slechts 4 plekken goed gemeten. Het probleem is dat het meetsysteem niet alles meet en er niet op alle plekken goed gemeten kan worden. De vraag is wat het meest effectief is - meer meten, of maximaal inzetten op bronaanpak in Europees verband. Het antwoord lijkt ons een no brainer, maar dat geldt helaas (nog) niet voor alle landen, bedrijven en partijen. Voor Water Natuurlijk is dat in ieder geval wel duidelijk - coherente en ambitieuze Europese wetgeving is snel zeer nodig. Wij zijn daarom zeer blij da de Unie van Waterschappen en Vewin hier op aandringen bij de Europese Unie!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring