Navigatie overslaan

Maak werk van minder vervuiling door overstorten

In de Volkskrant van 6 april stond een column: “We hebben het beste riool van Europa, toch zwemmen we in de stront.” Hierin betoogt Zairah Kahn dat we veel beter grip moeten krijgen op riooloverstorten.

Bij hevige regenval komt bij gemengde rioolstelsels het water via een overstort in het oppervlaktewater. Dat is nodig omdat het water anders op straat komt te staan of ongewenst bij mensen in huis komt. Maar deze overstort is zeer slecht voor de waterkwaliteit. Sterker nog, het leidde de afgelopen tijd ten minste 1 keer tot vissterfte (zie foto hierbij van HDSR). Dat willen we natuurlijk niet. Vandaar dat Wyke Smit hier, samen met AWP, PvdA en de geborgde fractie Natuur & Landbouw een motie indiende om actief met gemeenten te werken aan het afbouwen van de vervuiling van het overstorten.

In het coalitieakkoord staat dat we daar actief en programmatisch aan samenwerken, dat we daarbij kennis en financiële steun leveren en deze ontwikkeling ondersteunen met het geleidelijk aanpassen van de keur. Maar als Algemeen Bestuur hebben we hier te weinig zicht op.

En dit terwijl extremer weer vaker voorkomt en daarmee vaker risico op overstorten, er het afgelopen jaar meermaals vissterfte heeft plaatsgevonden waarvan minimaal 1x aantoonbaar door een overstort en overstorten invloed kunnen hebben op het doelbereik voor de Kaderrichtlijn Water.

En ja het aanpakken van overstorten is moeilijk, duur en kost veel tijd om rioolwaterstelsels te ontkoppelen bijvoorbeeld, maar niet voor niets heet ons waterbeheerprogramma ”stroomopwaarts”. We willen als waterschap meer aan het roer zitten om water een sturende rol in de ruimtelijke ordening te geven.

Daarom diende Water Natuurlijk een motie in op 16 april: Motie: programmatisch en actief met gemeenten samenwerken aan het afbouwen van vervuiling van overstorten, waarin we het college van dijkgraaf en hoogheemraden verzoeken om inzicht te geven en op basis daarvan de ambities voor eventuele benodigde/ gewenste versnelling en de bijbehorende maatregelen met het AB te delen met daarbij een advies over de eventuele rol of verantwoordelijk die HDSR hier in zou kunnen spelen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring