Navigatie overslaan

Hoog water tijdens de kerstdagen

De natste herfst in tijden leverde afgelopen weken al regelmatig extra hoog water op in de Lek en in Hollandse IJssel. Met de kerstdagen zal dat wederom het geval zijn. Vanaf vrijdag 22 december wordt er weer een stijging naar een nieuwe hoogwatergolf tussen kerst en nieuwjaar verwacht, die nog wel eens flink hoger uit zou kunnen vallen.

Op de website waterpeilen.nl wordt ongeveer elke week een verwachting gepubliceerd over de actuele waterstanden in de Rijn en Maas. De website wordt gemaakt door Alphons van Winden en is zeer interessant en informatief!

Hoogwatergolven langs de Rijn beginnen vaak al in Zuid Duitsland of Zwitserland en doen er 5 tot 6 dagen over om Nederland te bereiken. De hoeveelheid water die er onderweg bij komt, vanuit zijrivieren zoals de Main en de Moezel, bepaalt hoe hoog de golf uiteindelijk in Nederland aankomt. Op basis van allerlei peilgegevens, weersverwachtingen en modelberekeningen berekent Alphons van Winden wat de verwachting is voor de waterstanden in de Rijn en Maas.

Ook al hebben de waterschappen als ook Rijkswaterstaat, hun eigen data-analisten, ook zij lezen met regelmaat de website waterpeilen,nl. Hoe meer analyses, hoe beter te voorspellen is welke maatregelen moeten worden genomen door de waterschappen. En dat is van welhaast existentieel belang in onze Rijn-Maasdelta. Wat een niet toereikende (internationale) communicatie zou kunnen veroorzaken weten we helaas weer sinds de overstromingen in Limburg in de zomer van 2021.

HDSR heeft op basis van de te verwachten hoogwatergolven laten weten dat de waterveiligheid niet in gevaar is. Op de website van HDSR wordt er wel een Diverse maatregelen blijven van kracht of worden uitgebreid, zoals het op verschillende manieren controleren van de dijken en het sluiten van de sluisdeuren bij Nieuwegein, Bij Salmsteke, tussen Jaarsveld en Schoonhoven, is de Lekdijk "ingepakt" omdat er de dijkbedekking na werkzaamheden nog niet stevig genoeg is. Verder worden er zogenaamde coupures (insnijdingen) gemaakt om het het hoge water weg in de het boezemgebied te laten stromen. Ook tijdens de kerstdagen zijn velen van de calamiteitenorganisatie van HDSR in touw voor ons aller veiligheid. Hulde daarvoor!

Tot slot wordt er met gemeenten die liggen aan de Lekdijk gecommuniceerd over de te verwachten hoogwatergolven tijdens kerst en tussen kerst en oud en nieuw. Zo is er met de gemeente Wijk bij Duurstede gesproken en is op die gemeentelijke website de meest recente informatie voor de inwoners en ondernemers van die plaats te lezen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring