Navigatie overslaan

Fietsend langs de grenzen van Stichtse Rijnlanden

Ons regiobestuurslid Astrid Weij en kandidaat nr. 25 Hans Brug fietsten op een koude, zonnige dag 205 kilometer langs de grenzen van het waterschap Stichtse Rijnlanden. Hierbij het verslag van Astrid:

Gisteren heb ik samen met lijstduwer nummer 25 Johannes ('Hans') Brug en kandidaat voor het algemeen bestuur, van Water Natuurlijk Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), Maarten Verkerk, nummer drie op lijst 1, 205 km langs de grenzen van het waterschap gefietst om aandacht te vragen voor de waterschapsverkiezingen van 15 maart. Het was geweldig mooi in meerdere opzichten; zon, rustig, lekkere koffie onderweg en een tocht door mooi gebied en langs water(s).

We startten op de Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, de waterscheiding tussen Waterschap Vallei en Veluwe en HDSR, die in beheer is van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en het Utrechts Landschap, naar gemeente Rhenen, het oostelijkste puntje van het waterschap. Vervolgens zijn we westwaarts gefietst langs de Nederrijn die bij Gemeente Wijk bij Duurstede de Lek wordt. Wijk bij Duurstede is een bijzondere plek in de geschiedenis van het waterschap omdat met het slaan van een dam in 1122 het begin is geweest van het beheer van het Kromme Rijn gebied.
We passeerden landmeters in voorbereiding van de versterking van de Lekdijk, een muskusrattenbeheerder aan het werk, en Salmsteke Ontkiemt! waar gewerkt wordt dijkversterking in samenhang met recreatie en natuur. De eerste weidevogels, wulpen in dit geval Vogelbescherming Nederland zijn ook weer terug in de uiterwaarden.

In de gemeente Schoonhoven, drinken we koffie bij Fausto (fietscafé en stadcamping aan de Lek). Vervolgens fietsten we door het Groene Hart waar bodemdaling van het veen actueel is, langs de Vlist en de Meije naar het Woerdens Verlaat (plassen Gemeente Nieuwkoop). Met daartussen nog een bijzondere uitstap richting Gemeente Gouda. Deze uitstap is het gevolg van oude twisten uit de tijd van het Rampjaar 1672, waarin (Oude Hollandse Waterlinie) water als wapen is ingezet (inundatie) vertelde Gerda Oskam later, tijdens de thee aan de Vecht bij Slot Zuylen.
Bij Breukelen Gemeente Stichtse Vecht fietsen we langs het Amsterdam Rijnkanaal waar net als op de Lek best veel scheepvaart is. Dat vervult mij als schippersdochter altijd weer met trots en nostalgie. Bij Maarssen de brug over langs een ander mooi riviertje de Vecht die sinds kort weer in directe verbinding staat met de Kromme Rijn via de Utrechtse singels.
Langs de Bilt, over Soesterberg Nationaal Militair Museum door het Zeisterbos (op de Heuvelrug) rijden we langs de noordelijke grens de waterscheiding van de Heuvelrug weer op en komen na 8 uur fietsen weer bij het startpunt.

De grenzen van HDSR omvatten een geweldig gebied, dat wij als Water Natuurlijk graag toekomstbestendig willen beheren. Water Natuurlijk-HDSR (Utrecht) is nu de grootste partij in het waterschap. Die ambitie hebben we weer. Met jouw stem 15 maart voor Water Natuurlijk moet dat zeker lukken.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring