Navigatie overslaan

Water Natuurlijk fietst de grenzen van het waterschap

Woensdag 15 maart zijn er de waterschapsverkiezingen, ook voor het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden het waterschap van Rhenen tot Schoonhoven en van Nieuwegein tot Groenekan. Water Natuurlijk, de grootste partij in het algemeen bestuur (vergelijkbaar met een gemeenteraad) van het waterschap, fietst morgen 1 maart, de hele omtrek (201 kilometer) ervan!

De grenzen van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) gaan door divers landschap. Dat is goed te zien op een kaart, maar nog betere te voelen op de fiets. Hans Brug, kandidaat #25 voor Water Natuurlijk en Astrid Weij, regiobestuurslid ‘inspecteren’ fietsend de grenzen van het waterschap.

In het dagelijks leven is Hans directeur generaal van het RIVM en voorzitter van de Raad van Toezicht voor het Utrechts Landschap, Astrid Weij is senior programma manager van het Interprovinciaal Overleg en wordt binnenkort directeur van Kunsten ’92. Heel iets anders dus. Hans Brug: “de komende waterschapsverkiezingen zijn cruciaal voor de toekomst voor Nederland. Daarom proberen we alle aandacht te trekken voor die verkiezingen en voor Water Natuurlijk!

Hans en Astrid starten vanuit Doorn en fietsen direct de Heuvelrug op, de waterscheiding tussen waterschappen Vallei en Veluwe en De Stichtse Rijnlanden. Daar worden zij direct geconfronteerd met hoge zandgrond en de problematiek van het vasthouden van water. Bij Rhenen, het uiterste oostelijke puntje van De Stichtse Rijnlanden draaien Astrid en Hans de dijk van de Nederrijn op die bij Wijk bij Duurstede de Lekdijk wordt. De Lekdijk wordt nu versterkt onder leiding van hoogheemraad (vergelijkbaar met wethouder) van het waterschap, Els Otterman. Els Otterman is tevens lijsttrekker van Water Natuurlijk bij de komende verkiezingen. Els Otterman: “de Lekdijk beschermt de hele Randstad en ik wil bij de versterking ook dat het mooie wordt ingericht. Dat kan omdat bloemrijke dijken de meest stevige zijn. Bovendien kan iedereen dan nog meer van de mooie Lekdijk genieten.”

De Lekdijk heeft een enorme historie langs vele buitenplaatsen met een historisch hoogtepunt van ons waterschap bij Wijk bij Duurstede waar 901 jaar geleden ‘de dam’ is geslagen die de basis vormt voor het georganiseerd waterbeheer en de ontwikkeling van de stad Utrecht.

Bij Schoonhoven fietsen Hans en Astrid langs de Vlist naar het noorden, langs het lage veenweidegebied met mooie weidse uitzichten, maar ook met de problematiek van bodemdaling en de hoogte van het waterpeil, langs de Hollandse IJssel naar het kwetsbare gebied van de Oude Rijn.

Op het laagste punt van HDSR gaat de tocht weer oostwaarts, richting stedelijk gebied van de stad Utrecht waar meer aandacht nodig is voor klimaatadaptatie en het koelen van de stad.

Via De Bilt Er wordt nog een bijzondere hoek naar het Noorden gefietst voordat weer geklommen wordt naar de Heuvelrug.

Na 201 km in de benen hebben Hans en Astrid de grenzen van HDSR ‘geïnspecteerd’, de aandachtspunten van Water Natuurlijk ondervonden, vele gemeenten gepasseerd en zijn zij er klaar voor om 15 maart te gaan stemmen. U ook?

Astrid Weij, foto Managing Public Space
Hans Brug, foto RIVM

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring