In de grote rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in het Utrechtse Overvecht, wordt een groot deel van het Utrechtse afvalwater gezuiverd, jaarlijks zo’n 65 miljoen liter afvalwater. Zo’n grote installatie moet eens in de 30 a 40 jaar worden vervangen. Omdat tijdens de vervanging het werk gewoon door moet gaan, is het terrein groot genoeg om twee installaties naast elkaar te huisvesten. De nieuwe installatie is sinds 2019 in functie en de oude installatie is de afgelopen jaren gesloopt.
Voor de komende decennia moet er dus een tijdelijke bestemming komen voor een gedeelte van het terrein. Het algemeen bestuur heeft na een uitgebreide discussie besloten om op het braakliggende terrein 7.800 zonnepanelen te plaatsen voor de energieopwekking van de rioolwaterzuiveringsinstallatie en verder voor ecologische inrichting. Op deze manier kunnen zowel onder de zonnepanelen als aan de randen van het terrein de biodiversiteit versterkt wordt. Water Natuurlijk is blij dat er gekozen is voor een dubbele functie omdat hiermee zowel bijgedragen wordt aan de duurzaamheidsdoelstellingen als ook aan de biodiversiteitsdoelen die het waterschap zichzelf gesteld heeft. De zonnepanelen voorzien uiteindelijk in 38 procent van het energieverbruik van de zuiveringsinstallatie. De ecologische inrichting zorgt ervoor dat plantensoorten, bijen en hommels en (bodem)dieren de ruimte krijgen op het terrein. Daarnaast zorgt deze inrichting er ook voor dat er sprake is van natuurlijke sponswerking van de bodem en verkoeling in hete zomers. Dit is goed voor de biodiversiteit, maar ook gunstig voor de zonnepanelen.
De keuze voor duurzaamheid en biodiversiteit was geen vanzelfsprekende. Diverse andere partijen in het algemeen bestuur probeerden via wijzigingsvoorstellen tijdens de vergadering de biodiversiteit uit de inrichting te amenderen omdat zij dit overbodig en/of te duur vonden. Water Natuurlijk is zoals gezegd juist blij dat we als waterschap onze bijdrage leveren aan zowel het duurzaam opwekken van energie als aan het versterken van de ecologie in de stad Utrecht. Beide is hard nodig en komt uiteindelijk ook, zoals gezegd, ten goede van de zonnepanelen zelf. Uiteindelijk bleek een grote meerderheid van de partijen het met ons eens te zijn dat de dubbele functie van zonnepanelen en biodiversiteit de beste is.