Navigatie overslaan

Dode vissen - alweer?

En weer was het helaas raak: vissensterfte door overstorten van het riool. Piekbuien komen vaker voor. Soms zijn de buien zo hevig dat het riool of de rioolwaterzuivering de hoeveelheid water niet kan verwerken en het teveel aan water overstort in oppervlaktewater, in sloten, in rivieren, enz.

Net voor de zomer stelde Wyke Smit namens Water Natuurlijk vragen over de oorzaken van de dode vissen en hoe het zit met de riooloverstorten in het gebied.

Deze vragen zijn begin september beantwoord door het college van Dijkgraaf & Hoogheemraden. : Deze antwoorden stelden ons niet geheel gerust, vooral niet de zin "Theoretisch voldoen alle overstorten in ons gebied aan het bovenstaande"., zeker in combinatie met steeds extremer weer. En bovendien bleek begin september dat er in het centrum van Utrecht weer dode vissen waren aangetroffen, en dit keer was het zeker als gevolg van een riooloverstort.

Water Natuurlijk heeft daarom in de commissievergadering van 17 september gevraagd wat ervoor nodig is om de riooloverstorten te voorkomen of anderszins aan te pakken zodat ons water minder vervuild en vissen niet meer sterven door deze oorzaak. Als het piekbuien vaker voorkomen, riolen vaker de hoeveelheid afvalwater niet meer aankunnen, moeten we dan iets doen aan de riolen? Wat zouden deze maatregelen kunnen zijn en wat is dan het bijbehorende kostenplaatje? Toegezegd is door het college van Dijkgraaf & Hoogheemraden dat een overzicht binnen afzienbare tijd zal worden gemaakt en gegeven. Wordt dus vervolgd!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring