Water Natuurlijk wil dat het Rijk PFAS bij de bron aanpakt
In veel waterschappen zijn moties over PFAS aangenomen. Bij het Hioogreemschap De Stichtse Rijnlanden heeft Water Natuurlijk hier initiatief toe genomen.
Op 13 december zal de Algemene Ledenvergadering van de Unie van Waterschappen besluiten over de financiële voorwaarden waaraan het Rijk zou moeten voldoen als we droge voeten in onze delta willen houden.
De Commissie Waterkeringen van de Unie van Waterschappen adviseert om de Ledenvergadering op 13 december het besluit voor te leggen over de middellange termijn financiering van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Er is vertrouwen dat alle 21 waterschappen instemmen.
Vorige maand schreef Gerda Oskam namens Water Natuurlijk al een artikel over de financiering van één va de meest existentiële voorwaardes om te blijven wonen en werken in onze delta. In 2050 zullen de dijken in Nederland moeten voldoen aan de waterveiligheidsnormen die gebaseerd zijn op de nieuwste klimaatmodellen met de daarbij vaker en extremer optredende extremen in regenbuien, wateraanvoer, enz.
De Unie van Waterschappen vraagt het Rijk de verantwoordelijkheid te nemen oor de helft van de middellange termijn financiering, zodat de waterschappen verder kunnen met projecten. Voor de achtergrond en consequenties hiervan, klik hier.
In veel waterschappen zijn moties over PFAS aangenomen. Bij het Hioogreemschap De Stichtse Rijnlanden heeft Water Natuurlijk hier initiatief toe genomen.
Bij de inbreng van Water Natuurlijk bij de behandeling van de Begroting 2025 pleit Water Natuurlijk om impact te maken op het waterbeheer zodat kosten niet afgewenteld worden op volgende generaties.
Het ontwerp Peilbesluit Maartensdijk ligt ter inzage. 12 november ging fractiegenoot Maarten Verkerk langs bij de inloopavond van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, die rustig verliep.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
NieuwsbrievenDeze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring