Navigatie overslaan

De militaire geschiedenis van de Kromme Rijn

Deze foto van het Utrechts Archief van een militaire oefening in 1948 markeert eens te meer de functie van de Kromme Rijn die eeuwenlang een belangrijke rol speelde in de verdediging van Nederland. Hierover en over de Kromme Rijn als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie gaat het nieuwste tijdschrift "De Kromme Rijn vertelt..."

De vierde (en laatste?) editie van het gratis tijdschrift "De Kromme Rijn vertelt..." gaat over de militaire geschiedenis van de Kromme Rijn. Het tijdschrift is een uitgave van Museum Dorestad in samenwerking tussen Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Het Utrechts Archief, VVV Kromme Rijnstreek en Museum Dorestad. Het magazine is mede betaald door de Europese Unie via de Leaderregeling (Leader Utrecht Oost), de Provincie Utrecht, Gemeente Bunnik, Gemeente Houten en Gemeente Wijk Bij Duurstede en waterschap HDSR.

De vorige edities gingen over de afsluiting van de Kromme Rijn in 1122, de kastelen en landgoederen langs de Kromme Rijn en over de fruitteelt in de Kromme Rijn streek.

De Kromme Rijn werd in de 19e eeuw in enkele jaren omgebouwd van slingerend riviertje tot militaire rivier. Compleet met indrukwekkend inlaatwerk, twee stuw- en sluiscomplexen en bijna 400 limietpalen die de grens van het grondgebied van het Ministerie van Oorlog markeerden. Het magazine ‘Tegenwoordig is een groot deel van de militaire geschiedenis van de Kromme Rijn Unesco Werelderfgoed als onderdeel van de Hollandse waterlinies. Langs de Kromme Rijn zijn dat tal van forten, plofsluizen en ander militair erfgoed, dat je pas herkent als je het weet. Zoals de tetraëders langs de Lekdijk, die onderdeel waren van vechtwagenversperringen, de plofsluis onder de Waterlinieweg en de Brug met de twaalf gaten in Utrecht.

Nieuwsgierig? In alle bibliotheken, archieven en bij veel (historische) organisaties liggen gratis exemplaren van het tijdschrift.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring