Navigatie overslaan

De grootste warmteinstallaties met water van Nederland staan in Utrecht!

Oppervlakte- en afvalwater zorgt voor duurzame warmte voor duizenden huishoudens.

Al jaren is Water Natuurlijk een warm voorstander van thermische energie uit water: Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO) en Thermische Energie uit Afvalwater (TEA). Aquathermie; is een duurzame en vernieuwende manier om warmte uit oppervlaktewater of afvalwater te halen. Die warmte wordt vervolgens opgeslagen in de bodem en gebruikt in een warmtenet.

Aquathermie is een goed alternatief om gebouwen en woningen te verwarmen, in plaats van gas. In Nederland zou in potentie 60% van de gebouwen op deze manier verwarmd kunnen worden.

Afgelopen maand is hierin door HDSR, in nauwe samenwerking met de provincie en gemeente Utrecht, Eneco en vele anderen grote stappen gezet.

Op 6 september werd door (vlnr op bijgaande foto) gedeputeerde .Huib van Essen van de provincie Utrecht, hoogheemraad Nanda van Zoelen namens HDSR, COO Karin de Lathouder namens Enecowethouder en Lot van Hooydonk van de gemeente Utrecht de grootste warmtepomp geopend. De grootste warmtepomp staat op het terrein van de rioolwaterzuivering installatie in Overvecht, Utrecht. Met deze pomp kan Eneco de warmte van het gezuiverde afvalwater van HDSR inzetten als nieuwe energiebron voor het warmtenet. Circa 20.000 huishoudens in de gemeenten Utrecht en Nieuwegein kunnen voortaan rekenen op de duurzame warmte.

Dit is water afkomstig van douches, keukenkranen, vaat- en wasmachines en heeft een temperatuur van 12 graden in de winter tot ruim 22 graden in de zomer. Met de komst van de warmtepomp vloeit de warmte niet meer weg, maar wordt de temperatuur van het gezuiverde water hergebruikt voor het warmtenet. Een warmtewisselaar haalt de warmte uit het afvalwater en de grote warmtepomp brengt de temperatuur vervolgens naar 75 graden. Daarna wordt dit water aan het warmtenet geleverd. Het mooie is ook dat het door de warmtepomp gebruikte gezuiverde water, 6 tot 10 graden kouder is als het wordt gestort in de Vecht. Dat is beter voor de waterkwaliteit.

In de Merwedekanaalzone bouwt de gemeente Utrecht aan zo'n 6000 woningen. In samenwerking met de gemeente en met Rijkswaterstaat bouwt HDSR aan de grootste installatie voor aquathermie uit oppervlaktewater in Nederland dat warmte gaat leveren aan die 6000 woningen. Deze warmte wordt vervolgens opgeslagen in de bodem en gebruikt in een warmtenet. De verwachting is dat in 2027 de installatie in verwerking worden gesteld.

Anders dan bij afvalwater, water uit onze keuken, toiletten, enz. leven in oppervlaktewater in het Merwedekanaal levendige organismen. Het water wordt opgepompt om er warmte uit te halen. Daarbij wordt vuil uit het water gefilterd, maar bijvoorbeeld ook plankton. Bovendien is het water wat koeler als het teruggaat in het kanaal. Dat kan invloed hebben op het leven van organismen in het kanaal.

Onze eigen hoogheemraad Els Otterman werkt dan ook hard om dit te voorkomen:. Els: "uiteraard heeft het waterschap aandacht voor eventuele gevolgen voor waterkwaliteit en ecologie. Maar als waterschap willen we ook een bijdrage leveren aan de energietransitie. Daarom onderzoeken we, samen met Rijkswaterstaat, wat mogelijkheden zijn voor aquathermie zonder dat dit gevolgen heeft voor de waterkwaliteit. Uit het onderzoek is onder andere een aantal maatregelen voortgekomen, om eventuele negatieve gevolgen te beperken of tegen te gaan. Voorbeelden hiervan zijn het creëren van natuurvriendelijke oevers en het aanleggen van visbossen in het Merwedekanaal."

Energietransitie, ecologie en waterkwaliteit - allemaal speerpunten van Water Natuurlijk!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring