Navigatie overslaan

Bodemdaling kost miljarden

Onder meer Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Lisa Bromet (GroenLinks/PvdA) spraken op het Nationale Congres Bodemdaling in Amsterdam over de noodzaak om meer maatregelen te nemen tegen bodemdaling. Voor het milieu en de waterkwaliteit, maar zeker ook voor huiseigenaren zijn dringend maatregelen nodig tegen de bodemdaling. De jaarlijkse kosten voor de infrastructuur bedragen op dit moment al meer dan 1,7 miljard. Namens ons was Gerda Oskam aanwezig op het congres. Hierbij haar verslag.

Een zaal vol bezoekers afkomstig uit de waterschappen, provincies, gemeenten, het rijk, bedrijfsleven, belangenorganisaties als Eigen Huis en diverse boerenorganisaties waren aanwezig in het Pakhuis in Amsterdam, de grootste stad van het land dat ook zakt. Klip en klaar werd het met tal van foto's en tekeningen van de ondergrond van Amsterdam, duidelijk wat de omvang van het probleem was in Amsterdam. Overigens hebben meerdere steden in de wereld er mee te maken. Sjanghai zakt 8 mm per jaar. Het idee dat het een landelijk gebied is of alleen voor steden als Gouda, werd overduidelijk naar het domein van de fabels verwezen.

Duidelijk werd ook dat de beheer- en onderhoudskosten van wegen en gebouwen inmiddels opgelopen zijn tot meer dan 1,7 miljard per jaar. De verwachting is dat die kosten alleen maar zullen stijgen zonder mitigerende maatregelen. Elk nieuw kabinet zal daarom aan bodemdaling volop aandacht moeten besteden. Omdat over een kleine week de Tweede Kamerverkiezingen zullen plaatsvinden, was er een paneldiscussie met kandidaat-Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot (D66), Lisa Bromet (GroenLinks), Jan Swaag (BBB) en Pien Meppelink (CDA). Het werd eens te meer duidelijk dat zowel D66 als GroenLinks/PvdA vaart wilde maken met het tegengaan van het probleem van bodemdaling.

In vervolg op eerdere congressen, is het de erkenning van het probleem van bodemdalng nu wel breed verspreid. Miljoenen mensen hebben er mee te maken. Er zijn tal van programma's opgezet, vele initiatieven zijn van start gegaan, allerlei maatregelen zitten in de pijplijn - maar wat mist is coördinatie. Hoe krijg je samenhang tussen de lange termijn van werken met het natuurlijke water- en bodemsysteem en coördinatie van de verschillende thema's die samenhangen. Daarom werd in zowel de plenaire als de subsessies die ik bezocht, deze sheet vertoond.

Bron: Platform Slappe Bodem

Zoals gebruikelijk bij deze congressen, waren er - naast veel interessante informatie van bedrijven en onderzoeksinstanties tijdens de lunch diverse subsessies waar dieper op de materie kon worden ingegaan. Ik bezocht de subsessie over bodemdalingbestendige nieuwbouw. Voor elke ontwikkelaar, woningcorporatie, gemeenteraadslid of provinciale statenlid een echte aanrader om te volgen. Voor degenen die er niet bij konden zijn, heb ik de sheets ingevoegd als link.

Helaas kon ik niet meer naar de subsessie "vernatting: vloek of zegen voor de waterkwaliteit". De sheets zijn echter zeer duidelijk en zijn aan te raden om te bekijken!

Al met al weer een leerzaam en inspirerend congres. Klik hier voor een integrale terugblik op het congres op de website van het Platform Slappe Bodem

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring