Tegeltjeswijsheid Berenloop Terschelling: ‘Aan hardlopen heeft men niets, men moet op tijd vertrekken’.
Ook bij het toekomstig waterbeheer is daar alle aanleiding voor. Onlangs zijn de KNMI'23-klimaatscenario's
gepubliceerd. Ze laten zien dat we hoe dan ook te maken krijgen met zeespiegel- en temperatuurstijging, drogere zomers en nattere winters, extreme (zomer)buien.
Op het Deltacongres is de tussenbalans Kennisprogramma Zeespiegelstijging, gepresenteerd.
Aanleiding voor hele voorpagina in de NRC: Nederland kan zeespiegelstijging tot 3 meter technisch aan. Klinkt geruststellend, maar willen we steeds bredere en hogere dijken? En tegen welke kosten? Wie gaat dat betalen?
Volkskrant over hetzelfde rapport: ‘Eerste klimaatplaag zoetwatertekort’, ‘op korte termijn getouwtrek om ruimte’.
Centrale boodschap in al deze berichten:
Realiteit is dat de opgaven groot zijn en de urgentie is toegenomen,.
Dus laten we de tijd gebruiken: nog meer werken aan waterbewustzijn van al onze ingezetenen. Samen met andere overheden en stakeholders optrekken. Dat vergt politieke moed en verbeeldingskracht, en ook bestuurlijke daadkracht. Maar zoals de titel van het coalitieakkoord “waterverbinding, in vertrouwen kan veel”.
Vraag is: hoe wapenen we ons tegen vooruitschuiven, niet kiezen? Water Natuurlijk heeft zorgen rondom afhankelijkheden van het Rijk. Denk aan stikstofdossier, vallen van een kabinet/verkiezingen/formatie. Is er klimaatmoeheid in de landelijke politiek? Provincies en waterschappen willen stappen zetten, maar dan moeten er op rijksniveau ook stappen worden gezet.
Water Natuurlijk vindt belangrijk dat het lange termijnperspectief, zoals omschreven in het coalitieakkoord, leidend is bij de opgaven van HDSR. We zien dat ook terug in het voorliggend jaarplan en begroting. Niet afwentelen naar toekomstige generaties. Complimenten. Water Natuurlijk wil tempo maken in een beheerst proces; qua menskracht/ organisatorisch, financieel én met onze partners.
Ook water en bodem sturend in de ruimtelijke afwegingen vindt Water Natuurlijk essentieel. De titel van ons verkiezingsprogramma luidde niet voor niets – WATER en bodem sturen NATUURLIJK.