Navigatie overslaan

Gebiedsbezoek met gebiedsbeheerder

Op 29 juni is Wim een dagdeel meegelopen met gebiedsbeheerder Peter Westerbeek. Peter heeft Wim meegenomen naar de belangrijke elementen in het watersysteem van Hengelo. Zo begon de trip bij het gebied Kristalbad...

Gebiedsbezoek met gebiedsbeheerder

Op 29 juni is Wim een dagdeel meegelopen met gebiedsbeheerder Peter Westerbeek. Peter heeft Wim meegenomen naar de belangrijke elementen in het watersysteem van Hengelo. Zo begon de trip bij het gebied Kristalbad. Het Kristalbad is een natuurlijke waterbuffer tussen Hengelo en Enschede. In tijden van hoog water kan er veel water worden opgeslagen. Maar de hoofdfunctie van het gebied is om het rioolwater uit de RWZI in Enschede nog een keer na te zuiveren en meer natuurlijk te maken. Zodat het op de gewenste kwaliteit is voor het kwetsbare bekensysteem dat gevoed wordt met dit water. Daarnaast is het Kristalbad een ecologische verbindingszone en een walhalla voor amfibieën en vogels. Ze hebben ook een bezoek gebracht aan de recent geopende Elsbeek, die dwars door het centrum van Hengelo loopt. Waar deze beek vroeger verstopt zat tussen de huizen en gebruikt werd als afvalputje, is het nu een mooi verblijfsgebied geworden dat in nauw overleg met bewoners is ontworpen. De beek biedt nu meer ruimte voor water bij zware regenbuien, maar ook verkoeling in de warme periodes. Daarnaast is het een verbindingszone met plek voor een verscheidenheid aan planten en dieren, waardoor het ook een mooi uithangbord is voor de vergroening/biodiversiteitsopgave van het waterschap.

Tijdens het werkbezoek heeft Peter laten ook de mooie kanten alsmede de dilemma's in het beheer en inrichting van het watersysteem laten zien. Het ging over Japanse duizendknoop en berenklauw en de moeite die het kost om deze planten onder controle te houden. Alsmede de wens dat mensen langs het water kunnen lopen versus de privacy van omwonenden. Ten slotte hebben ze ook gesproken over het dilemma van het vasthouden van water door het laten staan van begroeiing (weerstand voor wegstromend water) versus de wens om wateroverlast te voorkomen door weghalen van begroeiing, zodat water snel kan wegstromen. Vanuit Water Natuurlijk zitten we op de lijn dat het belangrijker is om water zo lang mogelijk vast te houden en dat we daarvoor moeten accepteren dat er soms wat vaker sprake zal zijn van wateroverlast. Deze moet niet zo zijn dat er schade aan huizen e.d. ontstaat, maar op een fietspad naast een watergang mag wel eens water komen te staan.

Daarnaast heeft Peter ook laten zien hoe ze al bezig zijn in de stedelijke omgeving met wisselend maaien en laten staan van begroeiing. En dat ze daarbij ook proberen te letten op mooie planten op zichtlocaties, zodat mensen meer kunnen genieten van ons watersysteem. In Hengelo kunnen mensen dus al iets zien van het nieuwe maaibeleid waar we als Water Natuurlijk op hebben aangedrongen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring