Algemene beschouwing Water Natuurlijk
Voor het vaststellen van de meerjarenverkenning hebben alle fracties hun algemene beschouwing op de afgelopen periode gegeven, als grootste fractie begon Jan: Ruim 3 jaar geleden omarmde het overgrote deel van dit AB het bestuursakkoord met als titel “Een Blauwgroene toekomst waaraan iedereen kan meedoen”.
- Niemand had toen zelfs maar van covid gehoord
- Er was nog geen oorlog in Oekraïne
- Niemand kon bedenken dat de energieprijzen zo explosief zouden gaan stijgen
- Niemand had het 3 jaar geleden over een stikstofprobleem, alhoewel dat er wel al was.
- Niemand had een inflatie van meer dan 4% voorzien.
Terugkijkend is het amper te bevatten wat er de afgelopen 3 jaar in deze bestuursperiode op nationale- en op internationale schaal gebeurd is en welke invloed dat op ons werken had en nog steeds heeft. We leven in een veranderde wereld. Dat heeft ook grote invloed op deze MJV (meerjaren verkenning).
De afgelopen weken zijn we met deze MJV met de neus op de financiële feiten gedrukt. Door de externe factoren zoals bovengenoemd, is alles veel duurder geworden.
We gaan daardoor het voorgespiegelde tarief van 3% uit het bestuursakkoord niet halen. Het is geen gemakkelijke opgave voor het DB om dit uit te leggen, balans in te vinden en acceptabel te maken. Want wat hadden we met elkaar graag op de beloofde 3% uit willen komen. Onze inwoners zo min mogelijk belasten.
Het voorstel is nu 4,7 procent. En zelfs dat is bij lange na niet voldoende om de uitgaven te dekken want er moet een forse greep uit de tariefsegalisatiereserve gedaan worden om op 4,7 procent uit te komen.
Zonder deze inzet zouden we op 5,4 procent uitgekomen zijn. Dat zou wat ons betreft echter wel een betere balans geweest zijn want de financiële doorkijk laat nu al zien dat we de komende jaren ook op minimaal 5,4 procent uitkomen. Als alles meezit!!
Is deze stijging het gevolg van alleen externe factoren? Nee, zeker niet.
Als AB hebben we te vaak zaken voor ons uitgeschoven. Bijvoorbeeld de KRW-verplichting om dat in 2027 gerealiseerd te hebben. Bijvoorbeeld het up-to-date houden van onze assets als zuiveringen, kantoren. We hebben geloofd dat het allemaal wel mee zou vallen. Dat 2027 misschien we 2035 zou worden.
Meermalen hebben we als Water Natuurlijk in de jaarlijkse Algemene Beschouwing gewaarschuwd voor deze benadering. Tariefsgestuurd ipv opgavegestuurd. Dat we zo een boeggolf aan investeringen aan het creëren zijn.
En het is mooi dat onze tarieven daardoor tot de laagste van Nederland behoren, maar minder mooi is dat als gevolg daarvan onze schuldpositie het hoogst van alle waterschappen is. Het gevolg van onze eigen keuzes die wij als AB gemaakt hebben. Wij zijn hier gezamenlijk verantwoordelijk voor.
In deze mjv zien we een andere benadering. De tarieven stijgen automatisch mee met de inflatie met daarbovenop de ruimte die nodig is voor nieuw beleid en autonome ontwikkelingen. We complimenteren het DB dat het deze keuze gemaakt heeft. Water Natuurlijk is er blij mee.
Daarnaast is het goed om te zien dat de ambities die we met elkaar in het bestuursakkoord afgesproken hebben, grotendeels overeind blijven.
Vergroening en duurzaamheid zijn herkenbaar aanwezig in ons waterschap.
Erg jammer vindt Water Natuurlijk het dat het herziene maaibeleid weer uitgesteld is. Het is nu 2022 en het ziet er naar uit dat dit in deze bestuursperiode niet meer gaat lukken.
Water Natuurlijk heeft veel moeite met het voorstel dat een nieuw bestuur ipv 4 miljoen straks nog maar 1,4 miljoen heeft om nieuw beleid/ambities te realiseren. En daar moeten dan ook nog eens de verwachte en onverwachte risico’s van gefinancierd worden. Water Natuurlijk vindt dat we nu het volgende bestuur te weinig financiële ruimte geven om eigen beleid te formuleren.
We staan voor grote opgaven in het landelijk gebied. Voorop moet echter staan dat we het samen met de omgeving doen. Het Nationaal Plan Landelijk Gebied biedt daarvoor kansen. Onze water opgaves realiseren samen met landbouw, natuur, gemeentes, provincies en inwoners. Tegelijkertijd met de natuuropgaves, stikstofopgaves en waterkwaliteit.
Gezamenlijke inzet van middelen en maatregelen om de doelen te halen. Gelukkig zijn hier ook Rijksbudgetten voor vastgesteld.
Tot slot: Het gaat niet gemakkelijk worden en er zijn nog veel onzekerheden. Het gaat niet meevallen om deze tariefstijging aan onze achterban uit te leggen. En toch zal het moeten.
Om het waterschap te willen zijn dat verantwoordelijk is voor schoon, voldoende en veilig water. Om het waterschap te willen zijn dat zorg heeft voor landbouw, natuur en stedelijk gebied. En dat alles voor een acceptabel tarief. En daarvan is wat ons betreft ook met 4,7 % tariefstijging nog steeds sprake.
Water Natuurlijk is akkoord met het vaststellen van deze MJV en het bijbehorende lastenkader.
Water Natuurlijk spreekt hierbij de complimenten uit aan DB en organisatie voor de wijze waarop wij zijn meegenomen om tot deze MJV te komen. Daarnaast willen we het AB bedanken voor de prettige wijze waarop we hebben samengewerkt.