Navigatie overslaan

Algemene Beschouwing tijdens laatste vergadering van 2022

Vorige week fietste ik door het Drostendiepgebied tussen Coevorden en Emmen. Zonnetje er bij, bijna 15 graden. Daniel Lohues zou gezongen hebben: ‘Wie döt mij wat vandage Wie döt mij wat vandage.

Heb de banden vol met wind, nee ik heb ja niks te klagen.

‘k zol haost zeggen, jao het mag wel zo’.

En dat gevoel van Daniel herkende ik.

Jao, het mag wel zo. Maar is dat wel zo?

Overal zag ik nog boeren op het land aan het werk. Aan het maaien. De laatste snee van 2022. En dat terwijl de intocht van Sinterklaas aan de gang is en de eerste kerstversiering al hangt. Het laat zien dat de klimaatopwarming hier ongekend snel gaat. De klimaatconferentie in Egypte laat helaas zien dat er geen urgentie is hier wereldwijd iets aan te doen. Voelen wij als waterschappers de urgentie wel?

Een blauwgroene toekomst waaraan iedereen kan meedoen.

De titel van ons bestuursakkoord. Met als belangrijkste pijlers het klimaat en de vergroening.

Samen met CDA, Bedrijven, AWP hebben we als coalitie, sterker nog, ook met het hele AB, er vier jaar lang de schouders onder gezet. Een breed gesteund bestuursakkoord. En nu na 4 jaar het moment om terug te kijken.

Hebben we gedaan wat we voor ogen hadden? Hebben we de urgentie gevoeld?
We hebben dit jaar opnieuw extreme droogte gekend. Veel van onze beken en natuurgebieden stonden maandenlang droog met grote natuurschade tot gevolg. De landbouw zag het gewas op het land verpieteren. We zijn samen met partners bezig met allerlei programma’s die er op gericht zijn water minder snel af te voeren en meer vast te houden. Maar…….in februari en maart werd het water gewoon afgevoerd. Om het daarna vanaf mei weer maandenlang terug te pompen. En dat is zeker niet klimaatrobuust. Maar liefst een miljoen euro heeft dat dit jaar gekost.

Water Natuurlijk stopt dat geld liever in klimaatprojecten als Dinkeldal en Drostendiep. Water bufferen in plaats van afvoeren/aanvoeren. Daarnaast geeft het ook ongelijkheid. In grote delen van ons gebied hebben we immers wateraanvoer en beregeningsmogelijkheden. En dat tegen dezelfde waterschapslasten als landbouwers op de hoge droge zandgronden waar deze mogelijkheden niet zijn. Is het niet eerlijker deze plusvoorzieningen als aanvoer en beregening extra te gaan belasten? Nu betalen ook natuur en burgers hier onterecht aan mee.

Er is een nieuw groen maaibeleid gekomen. Overhoekjes met wilde bloemen, nestkasten, insectenhotels, ijsvogelwand, enz. zijn gerealiseerd. Vaak samen met burgerinitiatieven. Omarm als waterschap hun groene initiatieven. Ga er naar op zoek!

Zeker nu we bijna overal het stedelijk water overgenomen hebben, liggen hier kansen om ons als Waterschap te laten zien, en nog veel belangrijker, de burgers waterbewust te maken. Dit past in onze communicatievisie.

Natura 2000

Het besef begint door te dringen dat we haast moeten maken. We hebben de opgave, de plicht deze gebieden op zijn minst in stand te houden. Natuur, landbouw en waterschap zullen elkaar moeten vinden om deze uitdaging aan te gaan. Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het wordt.

Vecht

Over de toekomst van de Vecht maakt Water Natuurlijk zich zorgen. Het lijkt er op dat natuur en natuurlijke inrichting opgeofferd worden aan recreatie en bevaarbaarheid. Hoe zorgt ons waterschap er voor dat de natuurwaarden daar voldoende geborgd worden?

Duurzaamheid

Een drietal punten

De opening van onze Energiefabriek in Hengelo is sinds kort een feit. Een parel van ons waterschap. Maar liefst 3500 inwoners voorzien we hier van elektriciteit.

Daarnaast is het gelukt om bijna al onze gebouwen te voorzien van zonnepanelen.

En het lukt ons om medicijnresten te verwijderen uit het rioolwater, dankzij de techniek die in de Puurwaterfabriek ontwikkeld is. Pure innovatie! Groot compliment aan de betrokkenen.

Zuiveringen:

Er is een Plan van Aanpak opgesteld en er zijn financiële middelen beschikbaar gesteld om onze zuiveringen KRW-proof te krijgen. Dat daar iets meer tijd voor genomen wordt, zij dan maar zo. Water Natuurlijk hoopt dat het Groeifonds ons flink gaat helpen om het ook financieel rond te krijgen en er alsnog een versnelling in te krijgen.

Bestuurlijke werkwijze

We hebben deze periode een nieuwe manier van besturen ontwikkeld. Bevalt prima en andere waterschappen komen hier kijken om van ons te leren.
Vooral doorgaan met deze vernieuwende bestuurswijze!

Participatiebanen

Water Natuurlijk had graag gezien dat er meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, bij het waterschap aangenomen zouden worden. Dat we ook hierin een voorbeeld voor anderen hadden kunnen zijn. Deze ambitie uit het bestuursakkoord hebben we helaas nog niet kunnen verzilveren.

Huisvesting

Wat is het gebouw mooi geworden. Compliment aan alle betrokkenen bij deze verbouw. Van een rups naar een vlinder. Voor bestuur en organisatie is het zo een stuk prettiger werken. Daarnaast een livestream zodat onze vergaderingen ook op afstand en achteraf te volgen zijn. Een wens van Water Natuurlijk die gerealiseerd is.

Financiën

We zijn nog steeds een financieel gezond waterschap. Onze schuldpositie zit echter wel aan de max. We staan voor grote opgaven en er zijn naast het tarief, weinig mogelijkheden om tegenvallers op te vangen. Energiekosten, projectkosten, personeelslasten. Het zullen wellicht financiële tegenvallers zijn. Het zal een hele uitdaging worden om ook de komende bestuursperiode de financiën in de hand te houden.

Nog openstaande ambities:

We willen in 2030 energieneutraal zijn. We willen in 2035 klimaatneutraal zijn. En we willen circulair gaan werken. Dat zijn ambities waar het komende bestuur de schouders onder mag zetten. Onder moet zetten. Uitstel zit er niet in.

Tot slot

Water Natuurlijk stemt in met het bestuurlijke voortgangsrapport en bijbehorende wijzigingsvoorstellen. We stemmen in met de programmabegroting inclusief de bijbehorende onderdelen.

Water Natuurlijk kijkt met trots terug op deze bestuursperiode en wat ze samen met het DB en AB heeft kunnen realiseren. Trots op het werk van onze eigen DB-er, maar ook op haar collega DB-ers. We bedanken de organisatie voor hun enorme inzet in deze bijzondere en soms moeilijke periode. We bedanken de collega AB-ers voor de prettige en constructieve samenwerking.

En om te eindigen met Daniel Lohues

‘k zol haost zeggen, jao het mag wel zo


Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring