Navigatie overslaan

Op werkbezoek bij The Green Village

Naast het Openlucht museum in Arnhem heeft Nederland ook een openlucht-laboratorium. In Delft werkt de universiteit samen met o.a. ons Hoogheemraadschap om klimaatadaptieve ideeën in de praktijk te testen op wijk-, straat- en gebouwniveau. Om zich te laten informeren over de ontwikkelingen ging de gehele verenigde vergadering op bezoek bij The Green Village “fieldlab for sustainable innovation” in Delft.

Nieuwe technieken zijn noodzakelijk om de gevolgen van de klimaatveranderingen op te vangen. We krijgen in Nederland immers steeds meer te maken met hittestress, droogte en wateroverlast. Wist jij bijvoorbeeld dat de temperatuur in de stad wel 8 graden hoger kan zijn dan buiten de stad? En dat veroorzaakt hittestress bij mens, plant en dier en meer heftige regenbuien. In Delft testen ze ideeën die bijdragen aan klimaatadaptatie. En als op dat terrein iets werkbaar is gebleken, is HHSK vaak “launching Customer” om als eerste het idee in de praktijk toe te passen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de baggertegels. Bagger komt uit sloten en hebben we genoeg, terwijl zand een schaars goed wordt. Ook kost verwerken van bagger veel geld en levert CO2-uitstoot op. Met deze waterdoorlatende baggertegels wordt bagger hergebruikt (circulair) en door de manier van leggen kan water wel weg tijdens piekbelasting. Vlak naast het gebouw van HHSK aan de Maasboulevard ligt een proefopstelling van deze tegels.

Op het terrein zelf is veel te zien. Er staan echte huizen en gebouwen waar mensen in wonen en werken. Daar wordt van alles wordt getest – hoe gedragen mensen zich? Wij zagen bijvoorbeeld een mobiele WaterStraat, waar de kraan kan worden open gezet om zo te kijken wat de effecten van een clusterbui zijn. Ook zagen we een experiment waar gekeken wordt welke soort tegels het snelst het water doorlaten. Wij vonden dit bezoek zeer inspirerend!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring