Navigatie overslaan

Met subsidie de gevolgen van klimaatverandering aanpakken!

Deze zomer elke dag prachtig weer, maar met als gevolg extreme droogte en in ons gebied verzilting. Vorig jaar was het juist een zomer met, vooral in Limburg, overlast van extreem veel regen. Twee kanten van dezelfde medaille: klimaatverandering.

Belangrijk dus om maatregelen te nemen die de gevolgen van klimaatverandering zoveel mogelijk voorkomen.

Het waterschap zorgt, vaak samen met gemeenten, voor berging van water in stedelijk gebied: in Rotterdam, waar juist in het verleden veel open water gedempt is, is er een nog grotere opgave om maatregelen te nemen. Gelukkig is er al veel gedaan, zo zijn er diverse waterpleinen aangelegd, waar regenwater onder de bestrating wordt opgevangen. Maar er wordt bijvoorbeeld ook ingezet op waterdoorlatende bestrating, groene daken en afkoppelen van regenwater.

Maar overheden kunnen het niet alleen oplossen. Heel veel buitenruimte is in bezit van particulieren en bedrijven. Daarom is er vorig jaar door het hoogheemraadschap een subsidieregeling ingevoerd om inwoners en bedrijven te stimuleren om ook maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat regenwater wordt opgevangen. En nog mooier als het regenwater ook nog nuttig gebruikt kan worden voor toiletspoeling of als water voor de plantjes.

Bij deze subsidie gaat het bijvoorbeeld om een vergoeding voor het verwijderen van tegels in de tuin, het aanleggen van een groen dak, het plaatsen van een regenton, het loskoppelen van de regenafvoer etc. Als Water Natuurlijk zijn wij een groot voorstander van een subsidie die mensen ertoe aanzet om zelf met klimaatvriendelijke maatregelen aan de slag te gaan!

Op de website schielandendekrimpenerwaard.nl kun je bij ‘Subsidieregeling Klimaat en Ruimte’ mooie voorbeelden vinden van mensen die hun tuin, dak, schoolplein etc. inmiddels met behulp van deze subsidieregeling ‘waterproof’ gemaakt hebben.

Een mooi voorbeeld vind ik de samenwerking van 11 bewoners die gezamenlijk de daken van hun schuur hebben aangepakt en nu, zoals ze zelf zeggen, uitkijken op een groene oase. Maar ook de schoolpleinen, waar de grijze stenen plaats maakten voor aantrekkelijke, groene speelplekken voor de kinderen vragen om navolging. Het gaat bij deze voorbeelden niet alleen om het opvangen van water, maar ook om het feit dat een groene omgeving gewoon veel leuker en gezonder is voor de mens, beter voor de biodiversiteit en hittestress vermindert.

De subsidiepot is voor dit jaar vanwege het grote succes inmiddels bijna helemaal leeg, maar volgend jaar is er naar verwachting weer nieuw budget beschikbaar.

Meer info: Agnes van Zoelen (A.van.Zoelen@hhsk.nl)

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring