Navigatie overslaan

Waterkwaliteitsrapportage 2023

Tijdens de Verenigde Vergadering van 27 maart j.l. is de waterkwaliteitsrapportage over 2023 aan bod geweest . Als fractie zijn we blij dat deze weer gepubliceerd is, maar maken we ons ook zorgen over de waterkwaliteit. Eind 2027 moet immers de kwaliteit van het oppervlaktewater voldoen aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Alom wordt betwijfeld of Nederland dit wel gaat halen. Men spreekt al over de volgende stikstofcrisis. De Vewin en de UvW riepen daarom het nieuw te vormen kabinet op om in actie te komen.

Kijkend naar de waterkwaliteitsrapportage 2023 zien we dat het waterschap stappen heeft gemaakt, maar we zijn net als het Dagelijks Bestuur van mening dat er op een aantal punten meer inzet nodig is. Josien van Cappelle onze Water Natuurlijk hoogheemraad investeert in de aanpak voor de Kaderrichtlijn water. De aanpak is opgeschaald tot een organisatie breed programma. Ook heeft de Universiteit van Utrecht de opdracht gekregen om voor alle Zuid-Hollandse waterschappen de nog benodigde extra inzet in beeld te brengen.

Wij ondersteunen het voorstel rond de aanpak van de Amerikaanse rivierkreeften, waarbij in de Krimpenerwaard prioriteiten zijn gesteld (zie kaartje) en vinden we dat het Ministerie LNV aan zet is.

Prioritering aanpak Amerikaanse rivierkreeften
Amerikaanse Rivierkreeft met jongen onder haar staart

Ook de aanwezigheid van organische microverontreinigingen (OMV’s) ziet de fractie als een groeiend probleem. Gewasbeschermingsmiddelen, PFAS, medicijnresten en andere verontreinigingen horen immers niet thuis in oppervlaktewater. Daarom zetten wij in op projecten zoals de emissieloze kas met de inzet van watercoaches, het duidelijk verminderen van PFAS in onder meer de zwemplassen en het verwijderen van o.a. medicijnresten uit afvalwater. En ondersteunen wij het initiatief van de Grean Deal om in EU-verband te komen een betere regulering van chemicaliën: ‘One substance, one assessment’. Het oplossen van deze problemen zal een kwestie van lange adem en veel geld zijn. De Engelsen kennen hiervoor de mooie quote: ‘How to eat an elaphant? One bite at a time’.

Als fractie zullen wij geen kans onbenut laten om aandacht te vragen voor de waterkwaliteit.

Vragen of opmerkingen? Neem contact op met Erik Hovingh en Ruud Kolpa (erik.hovingh@hhsk.nl).

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring