Aanleiding
Aanleiding hiervoor was o.a. de brief die eind augustus namens de drinkwaterbedrijven door de RIWA is verstuurd aan de Duitse milieuminister over de lozingen op de Rijn. In dit rivierwater komt teveel PFAS voor, hetgeen een bedreiging vormt voor het drinkwater en oppervlaktewater in met name het westelijk deel van NL. Het antwoord van het milieudepartement in Berlijn was hierop ronduit teleurstellend. Als fractie hebben wij daarom in de vergadering van de commissie integraal waterbeheer van 05/11/24 de hoogheemraad opnieuw gevraagd zijn invloed uit te oefenen.
Dit heeft geresulteerd in een alinea in de brandbrief die op 12/11/24 namens de gezamenlijke waterschappen door de UvW aan onze minister van IenW is gestuurd. Ook is er in de Tweede Kamer een motie (18/11/24) aangenomen die onze regering verzoekt om vanwege de drinkwatervoorziening in NL bij de Duitse regering erop aan te dringen de grenswaarden voor PFAS-lozingen in te voeren.
Achtergrond
Het probleem van de aanwezigheid PFAS in de Rijn is groot. In het rivierwater bij Lobith komen concentraties van 15-35 ng/L voor, overeenkomend met een vracht van een paar ton per jaar. Dit is naar schatting 3 à 4 keer meer dan als veilig wordt beschouwd. Door afstroming en lozingen in Nederland verandert hierin weinig [bron: figuur 1.16 uit het Jaarrapport De Rijn 2023 van de RIWA]. Maar als het hoogheemraadschap in droge perioden rivierwater uit de Lek inlaat, wordt ons oppervlaktewater verontreinigd en heeft dit een nadelige invloed op het leven in de sloten en plassen. Dit wordt lokaal versterkt door andere bronnen zoals bodemverontreinigingen.
Vervolg
Om ook zelf het maximale te doen aan het beperken en terugdringen van PFAS binnen het oppervlakte water, is er binnen het hoogheemraadschap een werkgroep gestart die gaat bekijken wat er binnen de eigen regio gedaan kan worden. Ook dit was een verzoek aan het college in de motie van van 02/10/24. De werkgroep komt in maart 2025 met hun bevindingen naar het algemeen bestuur.
Wij (de Water Natuurlijk fractie) zullen de ontwikkelingen nauwlettend volgen.
Vragen of opmerkingen? Neem contact op met Ruud Kolpa (ruud.kolpa@hhsk.nl).