Navigatie overslaan

Waterschap Rivierenland vecht samen met andere Brabantse Waterschappen gasboringen in Brabant aan.

In de algemeen Bestuursvergadering van Waterschap Rivierenland hebben alle partijen zich uitgesproken tegen de gaswinningsplannen van het bedrijf Vermillion Energy BV. in Brabant. De waterschappen die zelf fors inzetten op de productie en het toepassen van duurzame energie zien gaswinning als niet meer van deze tijd. De negatieve effecten op klimaat, natuur, de omgeving en haar bewoners zijn gewoonweg te groot. De waterschappen gaan daarom gezamenlijk in beroep tegen dit besluit.

Mogelijke risico’s gaswinning onvoldoende in beeld
Waterschap Rivierenland staat als regionale overheid midden in de maatschappij. “We zorgen voor veilige dijken en kades, zuiveren rioolwater, verbeteren en bewaken de kwaliteit van het oppervlaktewater en nemen onze verantwoordelijkheid in de energietransitie. Vanuit deze rol zien wij ernstige risico’s met betrekking tot deze winning”, vertelt Hennie Roorda, Heemraad van Waterschap Rivierenland. Zij zit namens de fractie van WaterNatuurlijk in het college van dijkgraaf en heemraden. Van alle risico’s die spelen en waar zorgen over zijn, zijn vooral de risico’s rondom het zogeheten ‘fracken’ een punt van grote zorg. Een zorg die wordt gevoed door het feit dat er geen wetenschappelijke consensus bestaat over de risico’s en effecten op lange termijn. De Groningse casus, hoewel verschillend wat betreft orde en grootte, is hier een sprekend voorbeeld van. “Dit leidt tot ernstige zorgen over de waarborg van kwaliteit van omliggende natuur, landschap en het watersysteem. Verder blijft onduidelijk wat de verlenging en uitbreiding van de gaswinning concreet betekenen op lange termijn voor de omgeving en haar bewoners”, vervolgt Roorda.
Gasboring niet meer van deze tijd
Klimaatverandering en de daaruit volgende consequenties vragen om moderne, innovatieve oplossingen. De transitie naar duurzame energie is daar een voorbeeld van. Dit definitieve instemmingsbesluit van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Klimaat staat haaks op het algemeen en maatschappelijk geaccepteerd voornemen om fossiele brandstoffen te vervangen door duurzame vormen van energie en past het daarom ook niet in het landelijk klimaatbeleid. “Daar waar de gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid, wordt deze in Brabant verder open gezet. Dat maakt je als Rijk niet geloofwaardig en zorgt voor veel onnodige maatschappelijke onrust”, stelt Roorda. “Niet doen dus, vinden de waterschappen, vindt de Provincie en vinden ook alle betrokken gemeentes. Het zou goed zijn als het rijk al deze bezwaren van haar decentrale partners serieus zou nemen!”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring