Voortgang coalitiebesprekingen
Nog geen overbrugging verschillen BBB
De Unie van Waterschappen heeft er bij de Tweede Kamer op aangedrongen om water en bodem nu snel sturend te maken in de ruimtelijke ordening. Ook Natuurmonumenten en enkele andere natuurbeheerders hebben aangedrongen op een goede doorwerking van dit beleid. Nederland is immers goed in het maken van ambitieuze plannen, maar te vaak ontbreekt en goede uitvoering en handhaving.
Het kabinet wilde aanvankelijk grondwateronttrekkingen rondom natuurgebieden vergunningsplichtig maken. Dat voornemen is later afgezwakt tot het alleen in kaart brengen van de onttrekkingen en het maximeren van de onttrekkingen.
Uitstellen van het aanpakken van de natuur, waterkwaliteit en klimaatverandering is niet langer mogelijk. De waterschappen roepen het Rijk op om sneller met landelijke wetgeving te komen. Zo worden verschillende regels per provincie, per waterschap, of zelfs per gemeente voorkomen. De locaties van woningbouw staan volgens eerdere brieven van het Rijk tot 2025 vast. De waterschappen benadrukken dat het economisch belang niet leidend mag zijn. De inrichting en woningen moeten klimaatbestendig zijn op de plek waar gebouwd wordt.
In het Klimaatakkoord is bijvoorbeeld afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen door veenweidegebieden in 2030 met 1 miljoen ton per jaar omlaag te brengen. Het Rijk laat het nu nog aan gebiedsprocessen over of het waterpeil op 20 of 40 centimeter onder het maaiveld wordt gezet. Bij 20 centimeter vindt al veenafbraak en bodemdaling plaats, en bij 40 centimeter eens te meer. Veenweidegebieden zijn nu veelal nog veel dieper ontwaterd.
Zonder nationale sturing zal in veel gebiedsprocessen gekozen worden voor de eenvoudige route om het waterpeil op 40 centimeter onder het maaiveld te zetten. In de Alblasserwaard wil het waterschap het waterpeil niet verder verhogen dan 45 centimeter onder maaiveld. Het Rijk moet de provincies daarom bindende kaders meegeven over hoeveel hectares van het veenweidegebied een waterpeil van 20 centimeter moet krijgen.
De Tweede Kamer nam een motie aan die wil voorkomen dat er besluiten vaststaan waar we later spijt van krijgen. Dit door vóór 1 januari 2025 geen bestemmingsplannen en woningbouwprojecten vast te stellen, waarbij de structurerende keuzes op het gebied van water en bodem niet van toepassing zijn geweest.
Nog geen overbrugging verschillen BBB
Recentelijk is er in verschillende media aangegeven dat Water Natuurlijk een samenwerkingsverband is tussen GroenLinks, D66 en Volt. Graag willen wij benadrukken dat deze informatie onjuist is. Water Natuurlijk is in 2008 opgericht op initiatief van een aantal natuur- en recreatieorganisaties. Water Natuurlijk is een onafhankelijke waterschapspartij die niet gebonden is aan een bepaalde politieke partij.
Tijdens een openbare zitting van het centraal stembureau Waterschap Rivierenland is de nieuwe samenstelling van het algemeen bestuur bekend gemaakt. De vijf zetels van Water Natuurlijk worden ingevuld door: Patricia de Cocq, Annemiek Zeelen, Arjen Rijsdijk, Franca Tomassen en Frits van der Schans. Een bijzondere vermelding verdient Annemiek Zeelen die met ruim 6.000 voorkeursstemmen is gekozen.
Kiezers bedankt voor jullie stemmen tijdens de waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023. Nu is het tijd om de volgende stap te nemen.
Geef de natuur een stem. Word lid!Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring