Een pilot-onderzoek naar verspilling onder 78 apotheken leverde onder andere meer dan 17000 pillen en capsules in onaangebroken verpakking op. Een vervolgonderzoek schat dat de totale waarde van verspilde medicijnen richting 1 miljard euro gaat.
Effecten op vissen en waterdieren
De industriële revolutie heeft op wereldschaal ecologische evenwichten verstoord, en medicijnen spelen hierin een belangrijke rol. Effecten van medicijnen in water zijn onder andere geslachtsverandering van vissen en andere dieren, verminderde vruchtbaarheid, vergiftiging en en gedragsverandering. Resten van antidepressiva kunnen er bijvoorbeeld toe leiden dat dieren minder alert worden op predatoren (roofdieren). De meeste hormoonverstorende stoffen in het water komen van menselijke en dierlijke urine (bijvoorbeeld oestrogenen van anticonceptie of hormoontherapie). Andere bronnen zijn resten van de vee-industrie, lozingen door farmaceutische bedrijven en onvolledig gezuiverd afvalwater. Verder zijn er zorgen over verspreiden van resistente bacteriën en schimmels.
Regelgeving versnipperd en handhaving zwak
De regelgeving voor medicijnresten in water is versnipperd, de handhaving is zwak en de producenten en ook te zorg nemen te weinig verantwoordelijkheid. Alle reden om hier wat aan te doen. Bijvoorbeeld door (medicijn)vervuiling bij de bron te bestrijden. “Meten is weten" daarom wordt er data verzameld voor de meest effectieve strategie.En we moeten wetgeving gebruiken om duurzame beleidsverandering te borgen. Dat is een langdurig en moeizaam traject, waarbij Water Natuurlijk en de Werkgroep Verspilde Pillen samen kunnen optrekken.
Twee vervolgacties
Aan het eind van het webinar is het initiatief naar voren gekomen om een vervolg te geven met twee verdere acties:
- Inventariseren bij welke zuiveringen welke filters aanwezig of mogelijk zijn voor welke medicijnen. Dat kan daarna gekoppeld worden aan informatie voor huisartsen, die kan kunnen laten meespelen bij het voorschrijven van medicijnen.
- Stimuleren van opvangen en (deels recyclen van contrastvloeistoffen van röntgen- en mri-scans. Daar zijn succesvolle pilots mee geweest, maar dat heeft geen vervolg gekregen. Een groepje gaat aan de slag om de logistieke kant verder uit te werken en daarna ziekenhuizen aan te spreken.
Beide onderwerpen kunnen onderdeel worden van de landelijke KRW-implus.
Belangstelling?
Als je belangstelling heb om aan één van deze initiatieven mee te doen, laat dat dan weten via een mailtje aan voorzitter.regio.rijnland@waternatuurlijk.nl
Daar kan je ook terecht als je nog andere vragen of opmerkingen hebt.