Navigatie overslaan

Water Natuurlijk: formatie is een black box

Op 10 mei presenteerden de beoogde coalitie van BBB, VVD, CDA, geborgd landbouw en natuur en JA21 (samen 16 van de 30 zetels) hun concept-coalitieakkoord. Hieronder de reactie van Water Natuurlijk, zoals uitgesproken door Sita Dewkalie.

Voorzitter,

Gisteren las ik in het nieuws dat het vertrouwen in de politiek op het laagste niveau ligt. Het vertrouwen in politici ongekend laag is. Ik moest meteen denken aan de inwoners in ons werkgebied en wat zij zouden vinden van het proces van de informatiefase en formatiefase in Rijnland. Hoe zit het met vertrouwen in Rijnland?

Op 15 maart hadden we de verkiezingen. Op 27 en 30 maart had Water Natuurlijk gesprekken met de informateur en op 1 mei een gesprek met de formateur. Wij zijn nu acht weken verder en we zijn onaangenaam verrast. Het is een bijzonder, apart en niet transparant proces. Een black box!

Wij weten niet wat er met onze inbreng is gedaan.

Wij weten niet wat de reactie is van de beoogde coalitie over onze inbreng.

We weten niet of er geluisterd is naar ons. Het is voor ons en de inwoners een black box.

Zo wordt onvoldoende recht gedaan aan onze 76.094 kiezers. Wij wilden een transparant proces en een open en inclusieve houding naar alle partijen en naar de bewoners en organisaties van ons gebied. Wij willen een breed akkoord en geen dichtgetimmerde oplossingen, maar wij hebben totaal geen reactie kregen van de BBB en de andere formerende partijen

De Verenigde Vergadering heeft over het informatie- en formatieproces niet in het openbaar gesproken en nu ligt er al een concreet akkoord en zelfs de namen van de leden van het Dagelijks Bestuur zijn bekend. Dit is onvoorstelbaar, wonderlijk en zeer teleurstellend.

Het gelopen proces getuigt niet van respect voor ons en daarmee is de intentieverklaring die we als fractievoorzitters hebben getekend een papier met loze woorden geworden. Er wordt niet met ons gepraat maar gedicteerd hoe het proces dient te lopen, over onze hoofden heen. Met dit proces wordt de slagkracht van Rijnland juist verzwakt en krijg je juist geen krachtig en succesvol bestuur in het belang van Rijnland en de mensen die er wonen.

Vragen aan de beoogde coalitiepartijen over het gelopen proces:

  1. Wij vragen om een reflectie over het gelopen proces aan alle partijen van de beoogde coalitie. Hoe kijken ze terug op dit proces?
  2. Waarom zijn jullie niet in het openbaar met ons in gesprek gegaan over het proces?
  3. Hoe waarderen jullie de intentieverklaring tot nu toe?
  4. Zijn jullie bereid een echt en open gesprek met ons aan te gaan en breed informatie op te halen en te bespreken? En niet een waarin slechts wordt voorgesorteerd volgens de oude politiek.

Tot slot, voorzitter, u zegt in de inleiding van het boek ‘Waterschappen’ van Hans Vollaard dat ons waterschap het ‘oudste’ is, maar onze vraag is ‘gaat dit ook het ‘beste’ bestuur worden?

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring