Navigatie overslaan

Sita Dewkalie over uitslag verkiezingen

Lijsttrekker en fractievoorzitter Sita Dewkalie gaf bij de installatie van de nieuwe Verenigde Vergadering de visie van Water Natuurlijk op de uitslag en de opgave waar we voor staan.

Wat kunnen we zeggen over de uitslag?

Voor onszelf sprekend, de fractie van Water Natuurlijk, kunnen we zeggen dat we heel erg blij zijn dat we er een zetel bij hebben gekregen, van 3 zetels naar 4 zetels. Dat geeft ons zelfvertrouwen dat we op de goede weg zijn.

En dat we van nog meer kiezers dan de vorige keer het mandaat hebben gekregen om op te komen voor het natuurbelang in ons waterschapsgebied. Van de mensen die hebben gestemd, heeft wel 15% hun stem uitgebracht op Water Natuurlijk! Voor ons is hun boodschap daarmee duidelijk: zij moedigen ons daarmee aan om op deze weg voort te gaan.

Aan de andere kant, zien we ook dat er veel veranderd is in het politieke landschap om ons heen. Onze grote felicitaties gaan uit naar de partij BoerBurgerBeweging en wij willen daar als Water Natuurlijk - natuurlijk - rekening mee houden. Verder onze felicitaties aan de Partij van de Arbeid, aan de Partij voor de Dieren en aan Ja21, Zij hebben alle drie zetelwinst ten opzichte van de uitslag in 2019: En daarnaast zien we ook, door de gewijzigde wet, dat er veranderingen zijn bij de geborgde zetels.

Zoals wij het zien heeft de kiezer gekozen voor meer natuurbelang en meer agrarisch belang. Daarmee wil de kiezer betere aandacht voor het landelijk gebied en voor de natuur. Het betekent ook dat de overheid en dat zijn wij in Rijnland, een meer open en inclusieve houding moeten aannemen naar iedereen in ons stedelijk en ons landelijk gebied. De kiezer heeft gesproken, daar moet recht aan worden gedaan.

We zijn allemaal slechts voor de komende 4 jaar benoemd. De vraag is of we onze tijd hier in de vergaderingen voornamelijk besteden aan de dingen die ons scheiden, dan wel dat we ons met respect en waardigheid inzetten en blijvend inspannen om gemeenschappelijke punten te vinden, te focussen op de toekomst, die we voor onze kinderen en onszelf willen.

U zult begrijpen dat wij zullen blijven opkomen voor natuur en biodiversiteit, klimaatmaatregelen, hergebruik van grondstoffen en extra investeringen voor schoon en gezond water. Ik besef echter, dat veranderingen niet van de ene op de andere dag gebeuren.

We zitten nu in de fase van de onderhandelingen voor het nieuwe dagelijkse bestuur. Wij vatten de uitslag zo op dat we aan dat dagelijkse bestuur van Dijkgraaf en hoogheemraden graag opnieuw willen deelnemen. Wij zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring