
Canal cleanup
Doe mee met de Canal Cleanup langs de Leidsche en Oude Rijn – samen houden we ons water schoon!
Rijnland gaat de waterpeilen in de veenweidepolders op initiatief van de PvdA en Water Natuurlijk sneller dan voorzien verhogen. Daarmee worden onder meer de bodemdaling en de uitstoot van broeikasgassen sterker geremd. En dat is belangrijk, omdat de klimaatverandering ook voor Nederland grote gevolgen heeft.
Peilbeheer wordt steeds belangrijker nu het klimaat verandert en nieuwe watervragen met zich meebrengt. In de Rijnlandse veenweides daalt bovendien de bodem voortdurend, mede omdat het waterpeil laag wordt gehouden om het huidige agrarische grondgebruik mogelijk te maken. Daardoor komen broeikasgassen vrij, treedt er steeds meer wateroverlast op en leidt verzilting door de stijgende zeespiegel steeds meer tot problemen.
Na een lange discussie lag er een plan om het waterpeil overal geleidelijk aan te verhogen tot een niveau van 40 centimeter onder maaiveld waarbij boeren nog goed mogelijk is. Waar mogelijk wordt dat peil nog wat verder verhoogd. De PvdA en Water Natuurlijk vonden het tempo waarin het dat zou gebeuren echter veel te traag, gezien de snelle klimaatverandering. Het zou in een aantal gevallen nog meer dan een eeuw duren voordat het peil naar dat hogere niveau zou gaan.
Samen met de Partij voor de Dieren, de Algemene Waterschapspartij (AWP) en de CU-SGP stelden ze voor om problemen niet af te wentelen op toekomstige generaties en om te zorgen dat die 40 centimeter binnen een generatie voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk werd dat standpunt door alle partijen overgenomen.
Doe mee met de Canal Cleanup langs de Leidsche en Oude Rijn – samen houden we ons water schoon!
Er wordt een ongekende hoeveelheid ongebruikte medicijnen verspild. Daarnaast komt een grote hoeveelheid medicijnresten in het water van sloten, kanalen en meren terecht. Voormalig huisarts Walter Schrader illustreerde dit op het webinar van Water Natuurlijk op 25 juni met een aantal treffende voorbeelden. Er was ruim belangstelling voor het webinar: meer dan 25 deelnemers luisterden met interesse en stelden de nodige vragen.
Op zaterdag 17 mei jl. vond in Bar Beton op station Utrecht Centraal het event Beat the Bias: Vrouwen en Water plaats. Tijdens deze bijeenkomst gingen bestuurders, experts en betrokkenen met elkaar in gesprek over de rol van vrouwen in het waterbeheer, in Nederland en wereldwijd.
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring