Navigatie overslaan

Uit de AB vergadering Rijn en IJssel 1 juli 2025

Bestuursrapportage, kostentoedeling en perspectievennota (PPN)

Perspectievennota en nieuwe belastingtarieven
Met de bestuursrapportage, kostentoedeling en perspectievennota was het een vergadering voor financiële en financieel-technische onderwerpen. Belangrijk om goed beleid te kunnen voeren.

Tevreden over de Bestuursrapportage
De Bestuursrapportage geeft een beeld van de ontwikkelingen in bedrijfsvoering, in beleid en vooral het te verwachten financiële resultaat. Hij verschijnt drie keer per jaar. De resultaten zijn gerelateerd aan de begroting voor 2025 en het Waterbeheerprogramma dat loopt tot 2027.
Water Natuurlijk (WN) constateert dat het beleid van “scherper aan de wind varen” z’n vruchten afwerpt. We zien een mooie realisatiegraad. De financiële fluctuaties bij de Baten en bij de Lasten houden elkaar behoorlijk in evenwicht. Ook de meekoppelkansen zijn goed zichtbaar in de resultaten. WN kan instemmen met deze Bestuursrapportage.

Volumemethode voor vaststellen Belastingtarief
Elk jaar worden bij de behandeling van de begroting ook de belastingtarieven vastgesteld. Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ) hanteerde lange tijd een methode waarbij wordt geïndexeerd op basis van tarieven. Bij veel andere waterschappen en gemeente wordt een andere methode gebruikt; deze heet wel de Volumemethode. Per 1 januari 2026 wordt er een ander belastingstelsel ingevoerd en daarom lijkt het handig om ook per 2026 die volumemethode in te voeren. Water Natuurlijk vindt de volumemethode een eerlijkere methode. Plannen zijn leidend voor belastingopbrengsten in plaats van andersom. We stemmen in met deze toch ingewikkelde verandering.

Perspectievennota 2026 – 2030
Met de Perspectievennota (PPN) verkennen we de beleidsmatige en financiële kaders voor de komende periode. Daarmee vormt de PPN de basis voor de begroting voor 2026. De bespreking geeft altijd veel discussie omdat er verschillend wordt gedacht door de diverse partijen over keuzes in financiën en doelen die we echt willen bereiken.
Alle partijen waren tevreden hoe de medewerkers van het waterschap het algemeen bestuur in de voorbereiding meenam in de huidige situatie en de keuzes en hoofdlijnen. Het was echt een strategisch verhaal. Maar Water Natuurlijk vindt het nog te veel gestuurd door risico’s, knelpunten en opgaven. We zien liever een lonkend perspectief voor ons gebied, zoals de prachtige schoolplaat die sommigen nog zullen herkennen.


 

Schoolplaat Dieren in hun omgeving - In sloot en plas (L Dorsman, K M Knip, A Mellink, M A Koekoek, uitg J B Wolters)

In dat lonkende perspectief zien we een bloeiend ecosysteem, zowel onder als boven water, we verbinden Ruimte voor de Rivier 2.0 en het Hoogwaterbeschermingsprogramma, we hanteren het principe vervuiler en gebruiker betaald, en sluiten kringlopen beter, voor dieren maar ook voor mensen en daar heeft het waterschap met zijn rioolwaterzuiveringsinstallaties een belangrijke rol in. We bouwen de dijken steviger dankzij bloemen en kruiden en beheren biodiverse dijken. We snappen dat een mooi gebied geld kost, zeker als we ook initiatieven uit het gebied willen belonen. Dus ja, dat vraagt om personele inzet. Wij geloven dat dit ook met toenemende bevolking kan en zijn optimistisch over wat we met burgers en boeren in ons gebied kunnen.
We gaan akkoord met de PPN en zien er naar uit om onze genoemde aandachtspunten terug te zien in de voortrollende strategische agenda en waar nodig op te nemen in het nieuwe Waterbeheerprogramma. Zodat ons water het weer waard is om op school te laten zien.

Kostentoedelingsverordening 2026
Het complete AB stemt unaniem in met het collegevoorstel voor de
kostentoedelingsverordening. We weten nog niet wat alle andere waterschappen doen, maar denken dat dit vrij uniek is. Water Natuurlijk kan zich vinden in de gestelde uitgangspunten: beleidsarm overgaan met een gelijkmatige kostenontwikkeling. Het voorstel haalt daarnaast een stukje scheefgroei weg en geeft zo een redelijk alternatief, “iedereen krijgt iets”. Of, zoals de Vereniging van Natuurterreinen mooi toelicht: “Een goed compromis is als niet iedereen tevreden is.”

Investeringsvoorstel Berkel Almen Lochem
De vergadering stemt in met een extra krediet voor de herinrichting van de Berkel. De Berkel wordt daarmee natuurlijker en klimaatrobuust en kan beter voldoen aan de doelen van de Kaderrichtlijnwater.

Bovenregionale Stresstest
Terwijl de mussen bijna dood van het dak vallen van de hitte bespreken we in de vergadering het rapport over de risico’s van grote wateroverlast bij stortbuien of neerslagextremen. Het rapport geeft een gedetailleerd beeld waar de grootste risico’s zij. En dat is voor iedereen digitaal in de zien. Ook de regionale pers heeft er al aandacht aan besteed.

Voor de videoregistratie van deze vergadering, zie de link hieronder.

AB vergadering 1 juli 2025

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring