Navigatie overslaan

Column Ruud Pleune

Maart 2023: Actievoeren!

De verkiezingen voor de provinciale staten en het waterschapsbestuur komen eraan! Met nieuwe, opkomende partijen en minder geborgde zetels zou er wel eens meer kunnen gaan veranderen dan vorige keren.

Inzet is voor een belangrijk deel: een goede toekomst voor de boeren in ons gebied. Wij willen graag snel aan de slag voor een mooier landschap en een beter verdienmodel voor boeren. We willen dus ook geen tijd verliezen aan nieuwe analyses over hoe ver we nu precies komen met elk van de initiatieven. Dat er een probleem is, zijn we het allemaal wel over eens, dus laten we vooral aan de gang gaan met de eerste grote klappen. We weten al zo veel. Heel veel dingen zijn met een beetje boerenverstand hartstikke helder. Bijvoorbeeld als het gaat om de kwaliteit van natuur en water. Een meer vol met algen en brasem zegt dat het met de natuurkwaliteit slecht gesteld is net als een gebied vol met bramen en brandnetels.

Dat vraagt om actie. En dat we die actie samen in het gebied samen gaan oppakken is niet meer dan logisch. En dat dat met een goed verdienmodel voor de boeren moet is ook logisch. De kans om het geld daarvoor te regelen is er de komende jaren. Laten we die kans pakken! En laten we dan ook de kans pakken om op het boerenbedrijf vrijwilligers laten monitoren om samen met de boer te kijken hoe mooi de verandering gaat en wat er beter kan. Zo bouw je samen aan een goede boer-bewoner relatie. Dát is de manier waarop Water Natuurlijk het doet.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring