Navigatie overslaan

Coalitiebesprekingen en advies informateur Berend Jan Bussink

Motorblok met de partijen Water Natuurlijk, BBB, LTO (geborgde zetels), VVD en vier heemraden.

Dinsdag 18 april heeft informateur Berend Jan Bussink in het nieuwe Algemeen Bestuur van het Waterschap het voorstel gepresenteerd voor een nieuw college.

Bussink sprak van een motorblok van vier heemraden. Een college met de partijen BBB, Water Natuurlijk, LTO (geborgd zetels) en VVD. Daarmee komt Antoinet Looman van Water Natuurlijk weer terug als heemraad.

De komende weken wordt gewerkt aan een gezamenlijk bestuursakkoord.

De fracties van geborgd Natuur en Vrienden van de Berkel hebben aangegeven samen te willen optrekken met Water Natuurlijk.

Bestuursakkoord

Ook adviseerde Bussink welke personen er in het college gaan zitten. Dit zijn de lijsttrekkers van de partijen Dennis Wolsink (BBB), Antoinet Looman (Water Natuurlijk), Floor Wissing (VVD) en de vertegenwoordiger van de landbouw Peter Schrijver (geborgde zetel). Het nieuwe bestuursakkoord zal vasthouden aan de thema’s die nu ook al in het waterschapsbeleid belangrijk zijn. Bussink kwam tot dit advies door zijn voorbereiding en gesprekken met een afvaardiging van alle partijen in de afgelopen drie weken. Bussink: “In die gesprekken stond elke deelnemer open en werkte goed mee. Dit alles – zo heb ik het ervaren- met het doel om te komen tot een breed gedragen bestuur en bestuursakkoord op hoofdlijnen.”

Vervolg

Na de waterschapsverkiezingen van 15 maart 2023 ging Bussink, oud bestuurder van het waterschap, aan de slag als informateur. Hij onderzocht welke partijen het beste konden samenwerken. Daarna schreef hij het advies welke partijen en welke thema’s in het nieuwe bestuursakkoord kunnen komen. Nu gaat Bussink ook de volgende stap begeleiden als formateur. Dat is het schrijven van het bestuursakkoord voor de komende vier jaar. Iedereen wil een bestuursakkoord waar zoveel mogelijk partijen het mee eens zijn.

Bestuur van het waterschap

De vier collegeleden vormen samen met de dijkgraaf Hein Pieper het dagelijks bestuur van het waterschap. Zij zijn onderdeel van het algemeen bestuur, dat bestaat in totaal uit dertig personen. Deze personen besturen de komende vier jaar het waterschap.


Lees meer
Fractie Water Natuurlijk Rijn & IJssel met v.l.n.r. Huibert Brouwer, Phebe Kloos, Antoinet Looman, Ruud Pleune en Margaret van Diermen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring