Navigatie overslaan

Protest Plons

Water Natuurlijk trotseert de kou en eisen maatregelen tegen giftige bestrijdingsmiddelen.

Kandidaten van de grootste Waterschapspartij in Nederland doken vanmorgen in het enige schone water van het waterschap HHNK. Met deze duik willen ze laten zien hoe ongerust ze zijn over de waterkwaliteit in Noord-Holland boven Amsterdam. De norm voor bestrijdingsmiddelen wordt in al het oppervlaktewater en grondwater fors overschreden. Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen vermindert de biodiversiteit wat direct invloed heeft op onze leefomgeving en gezondheid, dat is onze grote zorg gaf lijsttrekker Saskia Borgers aan.

Het water in onze regio kent hoge concentraties aan gewasbeschermingsmiddelen, fosfaat en nitraat. Door jarenlang aanpassingen van het peilbeheer, het droogleggen van sloten en het intensief landgebruik met gebruik van vooral kunstmest en gif is de biodiversiteit (het leven van diverse planten en dieren) vermindert en het bodemleven aangetast.

Minister Adema wees een paar weken geleden alle wateren van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aan als verontreinigd gebied. Van de 51 waterlichamen die het waterschap rijk is, heeft er maar 1 een goede kwaliteit en dat is het stedelijk water van het Park van Luna in Heerhugowaard.

In dit water durft Water Natuurlijk wel een snoekduik te nemen. Dit water moet een voorbeeldfunctie zijn voor alle andere 50 in Noord-Holland boven Amsterdam. Het kabinet heeft van het waterschap geëist dat in 2027 alle wateren van waterschap HHNK van goede kwaliteit zijn.

Water Natuurlijk is de enig écht groene partij. Met alle grondgebruikers willen we komen tot een plan voor schoon water in ons gebied.

© Fred Peerdeman
© Fred Peerdeman
© Fred Peerdeman
© Fred Peerdeman

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring