Navigatie overslaan

Oproep aan gemeenteraden: controleer op lozingen

Geachte leden van gemeenteraadsfracties, Het oppervlaktewater in Noord-Holland is zo vervuild, dat GGD Noord-Holland recent onze inwoners opriep geen slootwater meer te gebruiken voor hun moestuinen. Geef omgevingsdiensten de opdracht en ruimte om controles op lozingen te verbeteren.

Wij, fractieleden van Water Natuurlijk -uw collega-bestuurders binnen het Waterschap- zetten ons met onze mede bestuursleden in voor verbetering van de waterkwaliteit in ons verzorgingsgebied. Een goede waterkwaliteit draagt bij aan een gezonde leefomgeving, het versterkt de natuurwaarden en de biodiversiteit. Daarnaast is de waterkwaliteit van belang omdat we er recreatief gebruik van maken en ons drinkwater hier uiteindelijk aan onttrokken wordt. Het is derhalve in ieders belang.

Binnen het waterschap hebben we de opdracht om de doelen te behalen voor de kaderrichtlijn water. De kaderrichtlijn water (KRW) dwingt ons keuzes te maken die bijdragen aan de waterkwaliteit. Ook ons land heeft de KRW omarmd en de doelen dienen uiterlijk 2027 te worden bereikt. Dit is een zeer grote uitdaging, onder andere omdat het terugdringen van het gebruik van bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen die uitspoelen in ons watersysteem -laten we zeggen- te lankmoedig plaatsvindt.

Als waterschap hebben we tevens te maken met een toename van vervuiling in rioolwater, met name door een toename van medicijngebruik oa. als consequentie van de vergrijzing. Wij schrijven u omdat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben. In april kwam via onder andere NH-nieuws ook vanuit bedrijven- en industrieterreinen vervuilende stoffen in ons rioolwatersysteem terecht komen. De omgevingsdiensten zijn in principe belast met de controle en handhaving hiervan, maar hebben blijkbaar onvoldoende inzicht en overzicht in de vervuilende bedrijven.

De Universiteit Utrecht heeft dit nader onderzocht voor het werkgebied van HHNK en ook voor een Brabants Waterschap. In de verslaglegging is dat als volgt weergegeven: “Beseft moet echter worden dat de zuivering van afvalwater een end of pipe-maatregel is binnen de afvalwaterketen. Gelet op het beginsel van de aanpak van verontreiniging bij de bron, is het van belang dat in ieder geval ook de bron wordt aangepakt. Ook vanuit doelmatig-, doeltreffendheids-, en kostenoverwegingen kan dat raadzaam zijn. Dat begint bij de burgers en bedrijven die hun afvalwater op het gemeentelijke vuilwaterriool lozen, waarvan het (als influent) uiteindelijk op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) wordt gebracht. Wat niet in het vuilwaterriool wordt gebracht, komt ook niet in de RWZI en het oppervlaktewater terecht. De gemeente is rioolbeheerder en is in die hoedanigheid bevoegd gezag voor lozingen op het vuilwaterriool. De gemeente kan met andere woorden invloed uitoefenen op de kwaliteit van wat in het systeem komt. Ook gemeenten hebben dus een belangrijke knop om aan te draaien, indien er stoffen op het vuilwaterriool worden geloosd die een probleem zijn voor het doelbereik van de Kader Richtlijn Water.”

Wij, leden van de fractie Water Natuurlijk, vinden dit een hoogst urgent vraagstuk. Voor de waterkwaliteit ten behoeve van de natuur en de biodiversiteit in al zijn verscheidenheid, maar ook om er voor te zorgen dat uw (klein)kinderen, levend water in de sloot en betaalbaar schoonwater uit de kraan net zo ‘gewoon’ vinden als wij.

Wat vragen wij van u?

Wij zetten ons in het waterschap in voor verbetering van de waterkwaliteit in het oppervlakte water, maar op onderdelen hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid. In juni besluiten alle gemeenten over de jaarrekeningen en begrotingen van de gemeenschappelijke regelingen. Zo ook die van uw omgevingsdienst.

Wij verzoeken u om bij de behandeling van de jaarrekening en begroting van de Gemeenschappelijke regelingen, de aandacht van uw college te vestigen op voldoende budget voor het uitvoeren van monitoring van lozingen door uw omgevingsdienst. Opdat uw wethouder als de vertegenwoordiger in het algemeen bestuur van de omgevingsdienst, hier aandacht voor vraagt in de AB-vergadering. Zodat de omgevingsdiensten dit -net als ons wij- hier prioriteit aan geven bij uitvoering van de taken nu en in de toekomst.

Voor nadere informatie of vragen kunt u contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groeten,

Bart Nootebos, fractie Water & Natuur HHNK
Algemeen Bestuur Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Jasper Groen, fractie Water Natuurlijk
Algemeen Bestuur Waterschap Amstel Gooi en Vecht

Meer informatie: bnootebos@ziggo.nl.


Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring