Navigatie overslaan

Paluduct?

Afgelopen woensdag viel mijn oog op de zoveelste advertentie van De Centrale As (gebiedsontwikkeling). Deze keer met de intrigerende kop “Paluduct bij Burgum”.

Nou ken ik wel een viaduct en een aquaduct maar een paluduct was voor mij een onbekende. Dus snel verder lezen. Een paluduct blijkt volgens de advertentie een moeraszone langs bijvoorbeeld een kanaal, waarmee de natuur in en om het water een barrière, in dit geval de Sintrale As, kan passeren.

Toch maar even gegoogled, en dan blijkt dat het paluduct een Friese uitvinding is van Altenburg en Wymenga. Bedacht in 2008 als ecologische verbindingszone bij het aquaduct in het Johan Frisokanaal bij de Galamadammen in Zuidwest-Fryslân. Bij aquaducten is meestal sprake van een harde oever omdat technisch voor een betonnen constructie wordt gekozen. Vooral grondgebonden dieren die langs de oever zwerven kunnen het aquaduct dan onmogelijk passeren. De oplossing is gevonden door het moeras – palu – over de weg heen te leggen, zo is het Paluduct geboren. In 2008 was dit het eerste paluduct in Nederland en nu zijn er met die van Burgum minimaal twee!

Welke natuur helpen we dan met zo’n paluduct zult u zich afvragen. Volgens de advertentie gaat het om de Noordse Woelmuis, de Grote Vuurvlinder, de otter en de bever, maar ook om planten als de gele Lis, een Moerasandoorn of harige Wilgenroosjes.

Bij de Galamadammen gaat het om iets minder exotische andere natuur. Monitoring met (video)camera´s, sporenbedden en vangmiddelen (lifetraps) wijst uit dat het paluduct en de ecologische verbindingszone al door verschillende dieren wordt gebruikt, onder meer muizen, reeën, hazen, diverse libellen en vlindersoorten, baarzen en kikkers.

Hoe het ook zij voor Water Natuurlijk is dit één van de mooie natuurlijke ontwikkelingen van de Sintrale As.

Jelle Arjaans

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring