
Met Water Natuurlijk 903 jaar Lekdijk ervaren
Op zaterdagmiddag 28 juni organiseert Water Natuurlijk een excursie naar de Lekdijk onder het motto: 903 jaar leven met een dijk voor leden en niet-leden van Water Natuurlijk HDSR.
In het prachtige, historische Fort Wierickerschans organiseerde de provincie Zuid-Holland de eerste editie van de Water- en Klimaatconferentie. Ruim 150 vertegenwoordigers van provincies, gemeenten, waterschappen, natuurorganisaties en omgevingsdiensten uit het hele land, luisterden geboeid naar presentaties en bespraken tal van onderwerpen in deelsessies.
Namens Water Natuurlijk waren Els Otterman (als hoogheemraad HDSR) en Gerda Oskam aanwezig. Gerda: "De eerste aanzet voor Fort Wierickerschans werd gebouwd tijdens het Rampjaar 1672 toen de Republiek werd aangevallen door onder andere de Fransen onder koning Lodewijk XIV, de zonnekoning. Het ligt precies achter de Oude Hollandse Waterlinie tussen de twee Wierickes en de Oude Rijn. Het werd het hoofdkwartier van stadhouder Willem III. Ook al werd er tussen Utrecht en Woerden volop gevochten tussen de Fransen en de troepen van de Republiek de volgende anderhalf jaar, vanuit Fort Wierickerschans werd er een succesvolle verdediging georganiseerd."
Maar het ging niet over het verleden en over de Oude Hollandse Waterlinie tijdens de Water- en Klimaatconferentie. In het plenaire gedeelte sprak onder meer Detmer Koekoek (zie foto), kwartiermaker NL AAA Klimaatbestendig. NL AAA Klimaatbestendig is een publiek-private coalitie van overheidsorganen, de financiële sector, bedrijven en de wetenschap. Met een AAA-rating wordt de meest betrouwbare financiële instelling of overheid aangeduid. Het doel van dit onderdeel van het Deltaprogramma is om Nederland veilig en welvarend te houden en weerbaar te maken tegen klimaatverandering. Op LinkedIn schreef Koekoek een samenvatting van zijn presentatie. Volgens Koekoek maakte het veranderende klimaat veel, zoals pensioenen, verzekeringen, hypotheken en andere langlopende leningen of obligaties onbetrouwbaar. Gerda: "persoonlijk vond ik dit de meest interessante keynote - het laat eens te meer zien dat klimaatverandering niet een kwestie is van linkse of rechtse politiek, tussen geloven dat klimaatverandering ook maar een mening is of dat het zo'n vaart niet zal lopen. Het liet eens te meer zien dat iedereen, of men nu wil of niet, te maken heeft met de gevolgen van klimaatverandering: in de waarde van onze pensioenen, het verzekeren van ons huis, maar ook bijvoorbeeld met nieuwbouw in laaggelegen polders of uiterwaarden. De vraag daarbij is in hoeverre banken hiervoor langjarige risicovolle hypotheken zullen willen verstrekken."
Inspirerend was ook Anne Loes Nillesen, hoogleraar van de TU Delft. Zij is gespecialiseerd in Urban Design waarvan ze mooie voorbeelden en ideeën liet zien. Wellicht niet allemaal haalbaar, maar als denkrichtingen wel noodzakelijk om te kunnen blijven wonen en werken in de delta Nederland. "We hebben te maken met grote, maatschappelijke opgaves en veranderingen die vragen om langetermijnstrategieën met adaptatieruimte: klimaatverandering, energietransitie, woningbouw, circulariteit. We kunnen niet altijd voorspellen wat de impact van ontwikkelingen of beleidsambities is. Als ontwerper moet je in je ontwerp in de tijd dan ook ruimte houden voor verschillende ontwikkelperspectieven", meent Nillesen.
In de deelsessies tenslotte werd er door de deelnemers met elkaar gesproken over hoe we bijvoorbeeld de financiële sector en de wetenschap in de praktijk zouden kunnen betrekken als gemeente-, provincie- of waterschapsbestuur.
Op zaterdagmiddag 28 juni organiseert Water Natuurlijk een excursie naar de Lekdijk onder het motto: 903 jaar leven met een dijk voor leden en niet-leden van Water Natuurlijk HDSR.
Op de agenda stond in maart/ april bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een eerste aanzet voor de herziening kostentoedelingsverordening 2026 Klinkt saai, maar gaat over wie hoeveel geld betaalt voor het waterschap, in het geval van HDSR in totaal ruim 90 miljoen euro per jaar.
In een bomvolle Napoleonschuur in Amerongen vond de eerste van meerdere bewonersavonden plaats over de gevolgen van de noodzakelijke versterking van de Lekdijk tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
NieuwsbrievenDeze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring