Vooral in tijden van ernstige droogte en door oprukkende verzilting neemt de behoefte aan extra water sterk toe. Dat hebben we de afgelopen zomers duidelijk gemerkt. Om dat extra water aan te kunnen voeren is capaciteitsuitbreiding nodig, de zogeheten Klimaatbestendige Water Aanvoer (KWA). Vanwege de extremere omstandigheden wordt daar nu een extra plus opgezet, de KWA+.
Lopikerwaardroute
Op 21 dec jl. is het Algemeen Bestuur van HDSR akkoord gegaan met het maatregelenpakket waarmee het 10e en laatste deelproject – de Lopikerwaardroute – tot uitvoering kan komen, inclusief het nog benodigde krediet tot de oplevering. De maatregelen zijn gericht op verruiming van de doorstroming over circa 10 kilometer watergang in de Lopikerwaard door verbreding, verdieping, aantakken van parallelle watergangen en peil opzetten. De maatregelen in de andere deelprojecten zijn inmiddels afgerond of in de realisatiefase.
Vanwege het brede waterschap-overstijgende maatschappelijke belang, worden bijna alle projectkosten gedekt vanuit het nationale Zoetwaterprogramma met subsidie van het Rijk. Ook Hoogheemraadschap van Rijnland betaalt mee. Voor HDSR resteert nog € 266.926. In de begroting is daar al rekening mee gehouden.
De besluitvorming in het AB kon als hamerstuk worden afgehandeld, omdat na de Commissievergadering op 1 december geen discussiepunten waren over gebleven. Water Natuurlijk woordvoerder Harmke van Dam: “Wij vinden het een logisch samenhangend robuust pakket maatregelen, resultaat van een zorgvuldig doorlopen proces. Het is verstandig dat het werk is opgedeeld in 10 zelfstandige deeltrajecten en dat de realisatie zoveel mogelijk wordt geclusterd. Daarmee kun je eventuele risico’s beter opvangen. Waardering ook voor de wijze waarop belanghebbenden betrokken zijn. Er is een uitgebreid communicatietraject doorlopen. Wij constateren dat de verschillende belangen zorgvuldig zijn afgewogen, waarbij rekening is gehouden met duurzaamheid, beheer, kosten en risico’s. Ook de wijze waarop het waterschap met de ingebrachte zienswijzen omgaat, geeft vertrouwen in het vervolg.”
Met dit maatregelenpakket zal op een ‘sobere, robuuste en doelmatige wijze’ kunnen worden voldaan aan de doelstelling voor extra capaciteit. Terwijl wateroverlast en extra beheerinspanning binnen acceptabele grenzen blijft. Voor de nieuwe parallelle doorvoerroutes zijn ook alternatieve routes afgewogen. Het is mooi dat dit heeft geleid tot enkele meekoppelkansen: varianten waarmee minder grondaankoop nodig is. Het verlies aan natuurwaarden wordt gecompenseerd, in goed overleg met de provincies Zuid-Holland en Utrecht en met Staatsbosbeheer. Natuurcompensatie vindt plaats in de Lopikerwaard, deels aansluitend op een natuurgebied nabij het noordelijk deel van de KWA-route en deels ten zuiden van Polsbroek. Behalve een natuurcompensatieplan is er ook een landschapscompensatieplan opgesteld. Meer informatie vindt u hier.
Van KWA naar KWA+ maar vermijd verspilling:
Na het uitvoeren van de maatregelen in de Lopikerwaard zijn alle maatregelen van het project KWA+ gerealiseerd en is de ‘+’ aan de KWA toegevoegd. Dan is de oorspronkelijke capaciteit vergroot van 7 naar minimaal 15 m3/sec.
Ondertussen blijft het zaak om verstandig met ons zoete water om te blijven gaan en de watervraag zo veel mogelijk te beperken. “De verruimde aanvoercapaciteit moet natuurlijk niet leiden tot onnodig gebruik en verspilling in West Nederland! Het uitgangspunt blijft: water zo veel mogelijk vasthouden en benutten waar het valt, schoon houden en zuinig gebruiken. Het waterschap moet dat niet alleen zèlf naleven, maar ook anderen erop aanspreken.” Water Natuurlijk heeft dit punt als stemverklaring ingebracht en blijft zich onverminderd hiervoor inzetten.
Planning vervolg
- Begin 2023: start aanbesteding en vervolgens contracteren aannemer.
- 3e kwartaal 2023: informatie-avond over praktische kanten realisatiefase; daarna starten met gefaseerde uitvoering werkzaamheden.
- Zomer 2024: afronding werkzaamheden en oplevering project Klimaatbestendige Water Aaanvoer.
- Communicatie: tijdens de uitvoeringsperiode kan men via De BouwApp de voortgang van het project volgen. Verder worden belanghebbenden op de hoogte gehouden via website en sociale media. Binnen KWA+ worden de werkzaamheden uitgebreid vastgelegd met (ook drone) beeldmateriaal. Dit dient als beeldarchief van het project, in de communicatie (bijeenkomsten, korte documentaires) en als verantwoording.