Navigatie overslaan

Voorkeursalternatief versterking Lekdijk tussen Vreeswijk en Jaarsveld vastgesteld.

Het voorkeursalternatief (VKA) voor de versterking van de Lekdijk tussen Vreeswijk en Jaarsveld is op 21 december vastgesteld. Dit VKA heeft als naam “een krachtige en herkenbare dijk, betekenisvol in stad en land”.

Dit voorkeursalternatief (vka) heeft als naam “een krachtige en herkenbare dijk, betekenisvol in stad en land”. In het Voorkeursalternatief zijn vier sleutelgebieden benoemd: historisch Vreeswijk, de Lekboulevard, natuurgebied de Horde en dorp Jaarsveld. Gekozen is voor een dijk als continu en herkenbaar element in het landschap, een onopvallende dijkinrichting zodat het landschap de boventoon voert en dat langzaam verkeer prioriteit heeft.

Agaath Dekker-Groen benoemde dat Water Natuurlijk (WN) het waardeert dat er veel aandacht is voor duurzaamheid waaronder emmissieloos werken en eigen grond benutten en dat ecologie en biodiversiteit verbeterd kan worden door het voorland te betrekken.

De ruimtelijke kwaliteit wordt benut en waar mogelijk versterkt. De onderdoorgang van de A2 de Bossenwaard wordt als knelpunt benoemd in de Nota VKA. De wens is dat deze onderdoorgang zo kort mogelijk wordt en dat de dijk visueel loskomt te liggen van de dijk. Rijkswaterstaat gaat erover. WN vindt het geen écht probleem en vindt niet dat HDSR hier geld aan moet uitgeven. Waar nodig wordt maatwerk geleverd zoals bij het binnendijkse wiel in deeltraject De Horde.

Agaath beaamde de noodzaak van een veilige en daarmee fietsvriendelijke dijk zoals deze wordt genoemd in de Nota VKA. Er is een link opgenomen naar het Programma Mooie en Veilige Dijken, waarin de rol van de provincie Utrecht bij de veiligheid van de Sterke Lekdijk uitgebreid is beschreven. Zo ook dat er financiën voor zijn. Ze vindt het belangrijk dat het college hieraan refereert en naar de door haar ingediende motie “Integrale veiligheid en verkeerveiligheid Sterke Lekdijk”die op 1-12-2022 unaniem werd aangenomen opdat de dijkweg zo wordt ingericht dat deze voor fietsers en wandelaars veilig wordt en zij zich ook veilig voelen.

Rustpunten worden ontwikkeld op die plekken die meerwaarde hebben voor de beleving van de dijkomgeving en het watererfgoed. WN waardeert het dat er aandacht is voor wandelroutes en het beter zichtbaar en beleefbaar maken van de cultuurhistorie en rustplekken. Ze ziet graag dat daar ook een informatiebord komt. Het zou fantastisch zijn als fietsers en wandelaars in het Dijkhuis of het Veerhuis in Jaarsveld de historie van de dijk, de dijkversterking en het landschap kunnen beleven en daarbij van lokale producten kunnen genieten. Water Natuurlijk vindt de locaties geschikt voor recreatie, educatie en horeca.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring