Navigatie overslaan

Els Otterman bij de jeugd Verenigde Naties

Elk jaar organiseert het Cals College in Nieuwegein een jongeren model Verenigde Naties, waarin de leerlingen een congres van de Verenigde Naties 'naspelen'. Deze keer sprak onze Els Otterman de Model United Nations toe.

Het Calscollege is een middelbare school, een technasium, in Nieuwegein met tweetalig onderwijs en met een focus op cultuur en internationalisering. Elk jaar organiseren ze een speciale vergadering naar het model van een vergadering van de Verenigde Naties, een Model United Nations (MUN). Dit is onderdeel van een programma van de Verenigde Naties voor vele universiteiten en middelbare scholen over de hele wereld. Bij een MUN worden conferenties van de diverse afdelingen van de Verenigde Naties nagebootst. Leerlingen of studenten onderzoeken een land, verdiepen zich in internationale vraagstukken, debatteren, schrijven resoluties en ontwikkelen oplossingen voor maatschappelijke en internationale problemen.

Elk jaar is er een ander thema die gekozen wordt uit de 17 doelen van duurzame ontwikkeling. Dit jaar is het thema van de CALSMUN nr 14 van de deze duurzame doelen ('Bescherm en maak het gebruik van oceanen, zeeën en waterbronnen duurzaam') en kende als titel "Golven van verandering, bescherm onze planeet). Als loco-dijkgraaf vertelde onze Els Otterman over de uitdagingen, nu en in de toekomst, van veilig en duurzaam waterbeheer in onze Noordwest Europese delta waarvan ongeveer 25% onder de zeespiegel ligt en bijna 60% gevoelig is voor overstromingen.

Els Otterman: "ik vond het erg fijn en inspirerend te merken dat zoveel jonge mensen geïnteresseerd zijn in waterbeheer nu en in de toekomst. Vooral de interesse in waterkwaliteit en het beschermen van onze oceanen leefde onder deze jonge 'Verenigde Naties gedelegeerden'. Naast serieuze momenten was er ook tijd voor lol. Het is het voor de leerlingen natuurlijk ook geweldig leuk om andere jongeren uit de hele wereld te ontmoeten."

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring