Navigatie overslaan

Elf maatschappelijke organisaties roepen nieuwe minister van IenW op: maak schoon en voldoende water topprioriteit

Voor de bestaanszekerheid van mens en natuur vinden elf grote maatschappelijke organisaties het van het grootste belang om ons water te beschermen. Ze roepen de nieuwe minister van Infrastructuur & Waterstaat daarom op om schoon en voldoende water als topprioriteit uit te werken in het regeringsprogramma

Bouwend Nederland, Natuurmonumenten, Vewin, ANWB, Caring Farmers, Biohuis, Natuur & Milieu, Vereniging Eigen Huis, Aedes, AARDige Buren en NEPROM stelden gezamenlijk een manifest op voor minister Madlener om de dringende noodzaak om de waterkwaliteit en -beschikbaarheid in Nederland te verbeteren in het licht van groeiend watergebruik, toenemende vervuiling en klimaatverandering. Water Natuurlijk steunt dit manifest uiteraard! Voor waterbestuurders is de urgentie bepaald niet nieuw. Als Water Natuurlijk zien we het manifest van al deze maatschappelijke organisaties die miljoenen mensen vertegenwoordigen, dan ook als een ondersteuning van ons werk. Water Natuurlijk roept de ons ondersteunende landelijke partijen, D66, GroenLinks en Volt op om de minister aan te sporen aan de oproep van deze watercoalitie gehoor te geven!

De maatschappelijke organisaties schrijven in hun manifest: "Schoon en voldoende water is van vitaal belang voor een gezonde leefomgeving voor mensen, landbouw, natuur, recreatie en de bouw. Voor welzijn én welvaart. De recente bevindingen van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) geven aan dat met het huidige kabinetsbeleid de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) voor 2027 niet haalbaar zijn. Zonder aangescherpte maatregelen zullen deze doelen zelfs na 2027 buiten bereik blijven. Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft onlangs in een signaalrapportage gewezen op de noodzaak van betere bescherming van de waterkwaliteit."

De organisaties roepen met het manifest de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat op om schoon, voldoende en betaalbaar water tot topprioriteit te maken in het regeringsprogramma dat deze zomer wordt uitgewerkt. De ondertekenaars benadrukken dat de slechte staat van onze wateren niet alleen de natuur, landbouw en drinkwaterbronnen bedreigt. Het kan ook juridische en economische problemen veroorzaken, zoals vergunningenstops en beperkingen voor de bouw van nieuwe woningen en infrastructuur. Daarmee bedreigt een slechte staat van het water onze welvaart.

Om de situatie te verbeteren, stellen de ondertekenaars tien concrete acties voor:

  1. Alle sectoren moeten bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit.
  2. Voldoende kaders en middelen zijn essentieel voor succes.
  3. Een heldere koers en sterke leiding zijn noodzakelijk.
  4. Lozingsvergunningen moeten up-to-date en KRW-proof zijn.
  5. Landbouw moet toekomstbestendig en waterbewust worden, zoals biologisch.
  6. Meer grip op grondwateronttrekkingen is noodzakelijk.
  7. Een duidelijke aanpak voor bouwprojecten om te voorkomen dat deze stilvallen door slechte waterkwaliteit.
  8. Rioolwaterzuiveringen moeten nieuwe vervuilende stoffen effectief kunnen filteren.
  9. Funderingsschade door fluctuerende grondwaterstanden moet worden voorkomen.
  10. Voldoende zwemlocaties voor recreanten moeten gegarandeerd worden.

Waar het manifest NIET over gaat is over de investeringen die nodig zijn om bijvoorbeeld punt 8 te realiseren. Het ombouwen van rioolwaterzuiveringen met een zogenaamde 4e zuiveringstrap om o.a. medicijnresten te zuiveren, is enorm duur. Waterschappen kunnen dat niet alleen doen, daarvoor is meer financiering vanuit het rijk nodig. Beter is om de vervuiling bij de bron zoveel als mogelijk aan te pakken - minder medicijngebruik, kleinere verpakkingseenheden, enz. De medicijnindustrie verdient miljarden euro's aan het (o.a. door vergrijzing) toegenomen medicijngebruik - zou de industrie dan ook niet mee moeten betalen aan het zuiveren van het medicijnafval?

Wat vindt u? Laat het ons weten via fractie.waternatuurlijkhdsr@gmail.com

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring