Navigatie overslaan

Een vitaal en duurzaam veengebied

Ons commissielid Klaas Werkhorst bezocht kortgeleden het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) in De Meije, Zegveld en zijn nieuwe directeur Tim Selders. Hierbij zijn verslag.

De missie van het Veenweiden Innovatiecentrum VIC is het aanjagen van systeeminnovatie voor een vitaal én duurzaam & klimaatbestendig veengebied. Daar geven zij invulling aan met een innovatieprogramma dat zich richt op water, bodem, dier en plant, en dan vooral op integrale bedrijfsconcepten.

Het bijzondere is dat het VIC in ‘ons’ HDSR-gebied ligt maar veel breder werkt.

Het is een samenwerkingsverband van de maar liefst 6 veen-provincies in Nederland (Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Friesland, Overijssel en Groningen) en de waterschappen binnen deze provincies (dus ook HDSR), zij zijn ook degenen die het VIC en het innovatieprogramma aansturen, samen met partners uit de wereld van onderzoek, advies, onderwijs, overheid en bedrijfsleven.

Dat maakte een bezoekje ‘om de hoek’ nog interessanter, ook om de samenhang tussen de innovaties te bespreken en wat de fractie Water Natuurlijk daarin kan betekenen, bijvoorbeeld met het peilbeheer nu en in de toekomst.

En last but not least bleek Oude Meije 18 in Zegveld een verborgen parel als het om het leiderschap gaat: innoveren door in een creatief en geordend proces iedereen uit te nodigen ideeën naar voren te brengen, in een veilige en kritische omgeving van alle kanten te beoordelen en te testen, en dan wel of niet op te schalen. De teamplaat van het VIC geeft in dat opzicht de sfeer en cultuur treffend aan, net als de plezierige ontvangst door Anna en Tim!

De teamplaat van het VIC.

Lees meer

Meer nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring