Navigatie overslaan

Duurzame inlaat Kromme Rijn

De historische inlaat Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede, ooit van essentieel belang voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, wordt verduurzaamd door het Hoogheemraadschap

De Lek is een belangrijke levensader voor het watersysteem in de Stichtse Rijnlanden. Via de inlaat van de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede voorziet water uit de Lek grote delen van Utrecht, Zuid- en Noord-Holland van water. Deze wateraanvoer wordt alsmaar belangrijker, door een veranderend klimaat en de ambitie om bodemdaling tegen te gaan. In droge jaren staat het water in de Lek te laag om het water in te laten. Op dat moment zet het waterschap noodpompen in. Daar kleven allerlei nadelen aan, zoals wekenlange energie-opwek, slepen met pompen. Geen houdbare oplossing dus.

Daarom is woordvoerder Maarten Verkerk namens Water Natuurlijk blij dat het waterschap permanente oplossingen in beeld heeft gebracht. Door voor de inlaat een opvoergemaal en afsluitmiddel te plaatsen, waarborgen we de wateraanvoer voor het Kromme Rijngebied, de stad Utrecht en de Vecht, ontlasten we de watervraag vanuit het Amsterdam Rijnkanaal en waarborgen we tevens de waterbeschikbaarheid voor het westen van Nederland. Water Natuurlijk heeft akkoord gegeven voor het benodigde krediet, en is blij met de afspraken voor gezamenlijke financiering vanuit het Deltafonds en het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Het waterschap werkt de komende tijd drie oplossingen verder uit, in nauwe samenwerking met de omwonenden. De voorkeur gaat vooralsnog uit naar een balgstuw met een gemaal. Alle drie de oplossingen hebben lagere kosten en hebben een lagere milieudruk dan de huidige oplossing met noodpompen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring