Navigatie overslaan

Inzet fractie Water Natuurlijk Brabantse Delta periode november/december 2024 Algemeen bestuur en commissies

In de periode november/december 2024 waren de laatste commissievergaderingen van dit jaar en het laatse Algemeen bestuur van 2024. Op hoofdlijnen hieronder een korte impressie en inzet van onze fractie.

Commissie Water en Ruimte & Gezond water van 27 november 2027

De Waterschappen werken aan een nieuwe gedragscode inzake het maaibeleid langs waterwegen. Juist daar leeft veel natuur en het onderhoud dient met die natuur zorgvuldig om te gaan. Nu staat klepelmaaien ter discussie. Hoe is wel goedkoop, snel en een bekende werkwijze maar hoe schadelijk is klepelmaaien voor de natuur? En zijn er alternatieven die minder schadelijk zijn? De discussie loopt en gelukkig gebruiken de waterschappen de onderzoeken en inzichten van de Vlinderstichting (zie ook Kleurkeur Groen en Blauw) om tot een verantwoorde keuze te komen. Water natuurlijk blijft dit kritisch volgen

De natte natuurparel Strijpen-De Berk gaat komend jaar afgerond worden. Het waterpeil wordt verhoogd zodat de daarbij horende natuur zich kan ontwikkelen. Het besluit was in eerste instantie uitgesteld, omdat nog niet met alle grondeigenaren tot overeenstemming is gekomen. Gelukkig kan nu wel de volgende stap gezet worden. Daarmee wordt dit deel van het project Noordwest midden verder uitgebreid. Van Prinsenbeek tot en met Etten-Leur het gehele gebied langs de Mark. Water natuurlijk gaat daarmee akkoord. Beslist een optie om met de leden van Water Natuurlijk een kijkje te gaan nemen zodra het klaar is.

De commissie is terug luisteren/zien en de stukken zijn te vinden op de website van het waterschap

Stukken vergadering 27 november

Commissie bestuur, Strategie en Internationaal 27 november 2024

In deze vergadering kregen we een presentatie over het onderwerp internationale samenwerking. Een prima presentatie waarin ook het belang van samenwerken over de grens duidelijk belicht werd. Immers een deel van ons water komt vanuit Vlaanderen en dus is samenwerken van belang. Ook de samenwerking mondiaal waarbij wij onze expertise delen met andere landen in kader van de Blue Deal is van belang. Door onze kennis te delen met andere landen kunnen we van elkaar leren en tevens die landen helpen die nog onvoldoende kennis hebben van goed water beheer.
De tweede presentatie ging over de nieuwe rekenkamer. In vogelvlucht werden we meegenomen in de komende werkzaamheden en de stappen die de rekenkamer gaat nemen. Tevens is het goed te horen dat er samenwerking is met de andere Brabantse waterschappen.
De derde presentatie ging over de eerste conclusies uit de evaluatie van het parallel vergaderen. Hoofdlijn is dat er wel draagvlak is, maar dat er ook verbeteringen nodig zijn. Zo is de kapel waar momenteel naast de multifunctionele ruimte wordt vergaderd niet erg goed op temperatuur te houden en ervaren leden last van het werken met teams. Ook moet er nog goed naar de kosten gekeken worden en mogen de vergaderingen nu er meer tijd is, niet leiden tot een lange zit. Efficiënt en Effectief vergaderen is iets waar het AB aan moet werken .De uitkomsten gaan naar de werkgroep nieuwe werken, die met voorstellen zullen komen om de pilot om te zetten naar een definitief besluit.

De presentaties zijn ook terug te vinden op de website van het waterschap

Stukken en verslag vergadering 27 november

Commissie Financiën, bedrijfsvoering en digitalisering 4 december 2024

Beeldvorming presentatie innovatie en digitale transformatie:
We starten met een filmpje over 2050: is alles technisch zonder ziel of een ander pad back tot he basis of is er nog een ander pad, samen met techniek en menselijkheid maar dan zullen we wel de handen in één moeten slaan. Zie filmpje De kracht van samen Waterschapshuis: https://www.youtube.com/watch?v=urqpapu3Euo&t=158s
Visie ontwikkeling is belangrijk maar de wereld verandert, dus ook daarop inspelen. Alles om toekomstige taken en opgaven wendbaar, innovatief en betaalbaar te kunnen houden in een snel veranderende omgeving. Digitale transitie gaat over organisatieontwikkeling, kennisontwikkeling samenwerkingsontwikkeling en mensontwikkeling.

De uitgangspuntennotitie kostentoedelingsverordening 2026 schetst de belangrijkste richtlijnen en doelen voor het proces van kostentoedeling.
Hierin worden de algemene kaders van het proces vastgesteld en de basis gelegd voor toekomstige stappen. Daarnaast worden voorstellen aan het Algemeen Bestuur gedaan over onder andere de directe toerekening van specifieke categorie gebonden kosten en de mogelijke toepassing van tariefdifferentiaties. Deze beslissingen vormen de basis voor een transparant en goed afgestemd kostentoedelingsproces, dat de lastenverdeling eerlijker maakt en de uitvoering door het waterschap ondersteunt.

We gaan er voor om commissie en AB zo breed mogelijk mee te nemen in de discussie over de te maken keuzen.

Belastingverordeningen en kwijtscheldingsregeling 2025.
Jaarlijks wordt aan het algemeen bestuur geadviseerd de belastingverordeningen vast te stellen voor het komende jaar, waarin de nieuwe belastingtarieven zijn opgenomen. Dit gebeurt een vergadering na de vaststelling van de begroting voor het komende jaar. De belastingverordeningen 2025 en de kwijtscheldingsregeling 2025 zijn fiscaal getoetst door een externe belastingadviseur.
Nota reserves, voorzieningen en weerstandsvermogen.
De nota Reserves, voorzieningen en weerstandsvermogen wordt ten minste eenmaal per vier jaar geactualiseerd en ter vaststelling aan het algemeen bestuur aangeboden. In 2020 is de nota voor het laatst vastgesteld. Het beleid ten aanzien van de reserves, voorzieningen en het weerstandsvermogen is met deze nota geactualiseerd en sluit aan op het per 2025 gewijzigde Waterschapsbesluit. Een update van de integrale Visie op Risicomanagement (2021) volgt in 2025. De bepaling van het noodzakelijk geachte weerstandsvermogen in deze nota blijft ongewijzigd ten opzichte van de nota Reserves en Voorzieningen 2020.

Control protocol vanaf jaarrekening controle 2025, financieel normenkader 2024 - 2025 en verordening artikel 109 Waterschapswet
In de verordening ex artikel 109, lid 1 van de Waterschapswet zijn regels vastgelegd voor de controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van Waterschap Brabantse Delta. Met het van kracht worden van de Wet versterking decentrale rekenkamers dient tevens de verordening in lijn met deze wetswijziging per 1 januari 2025 aangepast te worden. In het kader van de controle op de jaarrekening kan het algemeen bestuur nadere aanwijzingen geven aan het dagelijks bestuur ten aanzien van de controle op de zuivere rechtmatigheid en aan de accountant ten aanzien van de reikwijdte van de jaarlijkse accountantscontrole. Deze aspecten worden in hoofdlijnen in dit control protocol geregeld.

Algemene subsidieverordening
In het waterbeheerprogramma en het coalitieakkoord is opgenomen dat het waterschap een stimuleringsregeling voor klimaat adaptieve initiatieven gaat ontwikkelen, met het streven deze in 2025 operationeel te hebben. De juridische basis voor een stimuleringsregeling is altijd een subsidieverordening. Het waterschap heeft momenteel een subsidieverordening, maar deze moet gemoderniseerd worden als eerste stap op weg naar een operationele stimuleringsregeling voor klimaat adaptieve initiatieven. Op basis van de modelverordening van de VNG, en ervaringen van gemeenten, waterschappen en de provincie is een nieuwe algemene subsidieverordening voor het waterschap opgesteld.

de stukken

Stukken en vergadering 4 december

Commissie Waterketen 11 december 2024

Deze vergadering bestond uit een groot aantal mededelingen en twee presentaties.

Allereerst de presentatie over het project PHA2USE. Een mooi project waarbij ons waterschap samenwerkt met andere waterschappen en enkele externe partners. Doel is het vervaardigen van afbreekbaar plastic uit afvalwater. De eerste resultaten zijn bemoedigend en ons waterschap heeft er zelfs een innovatieprijs mee gewonnen. de ontwikkelingen gaan door en de Waterschappen staan aan de lat om hun deel van de keten verder te ontwikkelen. Water natuurlijk vindt dit een goede ontwikkeling en blijft met belangstelling de verdere ontwikkelingen volgen.

De tweede presentatie ging over de maakbaarheid van de waterketen. Hierin een doorkijk hoe we stappen maken in de veranderende opgave die het waterschap heeft en hoe dit intern geborgd is. We moeten stappen zetten naar het vernieuwen en duurzaam maken van onze zuiveringen en tevens ook daarin opnemen de stappen om grondstoffen te winnen uit de zuivering en het zuiveringsslib.

De presentaties zijn terug te vinden op de website van het waterschap.

Stukken en opname vergadering waterketen 11 december 2024

Algemeen bestuursvergadering 18 december 2024

De vergadering begon met de installatie van een nieuw AB lid voor het CDA ter vervanging van Alwijn ten Cate die wethouder is geworden. tevens werd ook een nieuw burgerlid benoemd voor het CDA. Beide wensen we natuurlijk veel succes en een prettige samenwerking toe.

Bespreekpunt was de kosten toedelingsverordening 2026. In de commissievergadering (zie verslag daarvan eerder op deze pagina) was water natuurlijk al akkoord gegaan, enkele partijen hadden nog een vraag of opmerking, maar uiteindelijk is het AB akkoord gegaan met het voorliggend voorstel. de portefeuillehouder gaf ook aan, dat er in het eerste kwartaal 2025 een beeldvormend overleg zal plaatsvinden over de stappen die gezet gaan worden ook in licht van het nieuwe belastingstelsel.

Ook het agendastuk Srijpen/de Berk kwam nog als bespreekpunt aan de orde, Er was bij een enkele partij nog een vraag blijven hangen. de portefeuillehouder heeft een en ander verduidelijkt waarmee het AB kon instemmen met het stuk,. water natuurlijk had dit al in de commissievergadering aangegeven.

Tenslotte waren er nog een vijftal moties vreemd aan de orde.

De moties gaven allen enige discussies, waarbij uiteindelijk vier moties niet werden ingediend dan wel aangehouden werden. Water natuurlijk kon deze moties ook niet ondersteunen.

de vijfde motie betreffende een goede informatievoorziening en vroegtijdig naar het AB bij belangrijke projecten konden we wel ondersteunen en die is ook uiteindelijk aangenomen. Wel ter ondersteuning van de toezegging vanuit het DB.

De moties en andere stukken als de vergadering is terug te vinden op de site van het waterschap.

Stukken en verslag AB van 18 december 2024

Lees meer

Meer nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring