Beeldvorming presentatie innovatie en digitale transformatie:
We starten met een filmpje over 2050: is alles technisch zonder ziel of een ander pad back tot he basis of is er nog een ander pad, samen met techniek en menselijkheid maar dan zullen we wel de handen in één moeten slaan. Zie filmpje De kracht van samen Waterschapshuis: https://www.youtube.com/watch?v=urqpapu3Euo&t=158s
Visie ontwikkeling is belangrijk maar de wereld verandert, dus ook daarop inspelen. Alles om toekomstige taken en opgaven wendbaar, innovatief en betaalbaar te kunnen houden in een snel veranderende omgeving. Digitale transitie gaat over organisatieontwikkeling, kennisontwikkeling samenwerkingsontwikkeling en mensontwikkeling.
De uitgangspuntennotitie kostentoedelingsverordening 2026 schetst de belangrijkste richtlijnen en doelen voor het proces van kostentoedeling.
Hierin worden de algemene kaders van het proces vastgesteld en de basis gelegd voor toekomstige stappen. Daarnaast worden voorstellen aan het Algemeen Bestuur gedaan over onder andere de directe toerekening van specifieke categorie gebonden kosten en de mogelijke toepassing van tariefdifferentiaties. Deze beslissingen vormen de basis voor een transparant en goed afgestemd kostentoedelingsproces, dat de lastenverdeling eerlijker maakt en de uitvoering door het waterschap ondersteunt.
We gaan er voor om commissie en AB zo breed mogelijk mee te nemen in de discussie over de te maken keuzen.
Belastingverordeningen en kwijtscheldingsregeling 2025.
Jaarlijks wordt aan het algemeen bestuur geadviseerd de belastingverordeningen vast te stellen voor het komende jaar, waarin de nieuwe belastingtarieven zijn opgenomen. Dit gebeurt een vergadering na de vaststelling van de begroting voor het komende jaar. De belastingverordeningen 2025 en de kwijtscheldingsregeling 2025 zijn fiscaal getoetst door een externe belastingadviseur.
Nota reserves, voorzieningen en weerstandsvermogen.
De nota Reserves, voorzieningen en weerstandsvermogen wordt ten minste eenmaal per vier jaar geactualiseerd en ter vaststelling aan het algemeen bestuur aangeboden. In 2020 is de nota voor het laatst vastgesteld. Het beleid ten aanzien van de reserves, voorzieningen en het weerstandsvermogen is met deze nota geactualiseerd en sluit aan op het per 2025 gewijzigde Waterschapsbesluit. Een update van de integrale Visie op Risicomanagement (2021) volgt in 2025. De bepaling van het noodzakelijk geachte weerstandsvermogen in deze nota blijft ongewijzigd ten opzichte van de nota Reserves en Voorzieningen 2020.
Control protocol vanaf jaarrekening controle 2025, financieel normenkader 2024 - 2025 en verordening artikel 109 Waterschapswet
In de verordening ex artikel 109, lid 1 van de Waterschapswet zijn regels vastgelegd voor de controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van Waterschap Brabantse Delta. Met het van kracht worden van de Wet versterking decentrale rekenkamers dient tevens de verordening in lijn met deze wetswijziging per 1 januari 2025 aangepast te worden. In het kader van de controle op de jaarrekening kan het algemeen bestuur nadere aanwijzingen geven aan het dagelijks bestuur ten aanzien van de controle op de zuivere rechtmatigheid en aan de accountant ten aanzien van de reikwijdte van de jaarlijkse accountantscontrole. Deze aspecten worden in hoofdlijnen in dit control protocol geregeld.
Algemene subsidieverordening
In het waterbeheerprogramma en het coalitieakkoord is opgenomen dat het waterschap een stimuleringsregeling voor klimaat adaptieve initiatieven gaat ontwikkelen, met het streven deze in 2025 operationeel te hebben. De juridische basis voor een stimuleringsregeling is altijd een subsidieverordening. Het waterschap heeft momenteel een subsidieverordening, maar deze moet gemoderniseerd worden als eerste stap op weg naar een operationele stimuleringsregeling voor klimaat adaptieve initiatieven. Op basis van de modelverordening van de VNG, en ervaringen van gemeenten, waterschappen en de provincie is een nieuwe algemene subsidieverordening voor het waterschap opgesteld.
de stukken