Natura 2000 en het grote belang van water!
In ons werkgebied (Waterschap Vechtstromen) liggen bijzondere natuurgebieden die aangewezen zijn als Natura 2000-gebied: Landgoederen Oldenzaal, Lonnekermeer, Aamsveen, N2000 Haaksbergen (Witte Veen en Buurserzand), Lemselermaten, Agelerbroek, Voltherbroek en Achter de Voort, Bergvennen en Brecklenkampse Veld, Springendal/Dal van de Mosbeek, Wierdense Veld, Engbertsdijksvenen, Regge, Dinkel en Vecht en Bargerveen.
Het Natura 2000-programma van de provincies Overijssel en Drenthe stelt ons in staat om samen met gebiedspartners te werken aan het behoud en herstel van kwetsbare natuur (en waar nodig ook aan de KRW) én het realiseren van nieuwe kansen voor de economie. Dat is geen luxe, maar pure noodzaak. Provincie, gemeenten, natuur- en belangenorganisaties en wij als waterschap hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de kwaliteit van het leefgebied van zeldzame dieren en planten te verbeteren, voor nu en in de toekomst. Met maatwerk maken we de natuur veerkrachtig en weerbaar tegen invloeden van buiten, zoals verdroging (!) en de uitstoot van stikstof. Veel maatregelen rond Natura 2000 gebieden richten zich op het verhogen van de grondwaterstand en/of het tegengaan van bemestingseffecten.
Engbertsdijksvenen
Engbertsdijksvenen is een van onze Natura 2000 gebieden en een restant van een voormalig groot hoogveengebied in de provincie Overijssel. Het ligt vlak tegen de Duitse grens en is ongeveer 1000 hectare groot. Engbertsdijksvenen is bijna helemaal afgegraven met name de randen van het gebied. Het deel met het restant hoogveen steekt ver boven het landschap uit. Actief hoogveen is erg zeldzaam. Bij voldoende vocht groeit dit veen nog aan. Behalve uit hoogveen bestaat het gebied uit natte heide met hier en daar ook drogere delen. Langs de randen van het gebied zijn een paar kleine berkenbossen te vinden.
Dit soort natte hoogveenlandschappen zijn zeldzaam en zo ook de bijbehorende flora (bijv. witte snavelbies, veenpluis) en fauna (bijv. tureluur, venwitsnuitlibel).
Verdroging en uitstoot van stikstof bedreigen het gebied. Hydrologische maatregelen zijn hard nodig. Dus zijn we aan de slag om deze unieke natuur te herstellen en te behouden. Dat doen we samen met LTO Noord (trekker), de gemeenten Twenterand, Tubbergen en Hardenberg, Natuur en Milieu Overijssel, Staatsbosbeheer (verantwoordelijk voor maatregelen in het gebied) en natuurlijk de provincie Overijssel als bevoegd gezag en opdrachtgever van totale opgave. Samen adviseren we de provincie over het totaalpakket aan maatregelen.
Ons meest recente advies aan de provincie Overijssel was om het uitwerkingsgebied te verruimen en daarvoor voldoende middelen beschikbaar te stellen. Volgens ons een belangrijke stap om de kwetsbare natuur te herstellen, om meer water vast te kunnen houden maar ook een belangrijke stap voor de omgeving. Een meerderheid van Provinciale Staten ging mee met ons advies (sept 2021). Met deze stap kunnen ondernemers binnen het uitwerkingsgebied op verschillende manieren gecompenseerd worden (schadeloos stellen, aanbod van ruilgrond of compensatie bij aanpassing van bedrijfsvoering). Maatwerk. Samen met de andere partijen wordt er veel tijd en energie geïnvesteerd in het gebiedsproces. Eind dit jaar hopen we een besluit te kunnen nemen over de maatregelen die nodig zijn om dit prachtig stuk natuur te behouden en te herstellen.
Wil je meer weten van Engbertsdijksvenen? Ga dan naar engbertsdijksvenen.nl en abonneer je op de nieuwsbrief. Of raadpleeg overijssel.nl/natura2000