Visie op Noaberschap Vechtstromen
Op 23 oktober 2024 is de visie op Noaberschap vastgesteld door het Algemeen Bestuur Vechtstromen. De visie is besproken in de opgavegerichte commissie op 9 oktober.
Japanse duizendknoop is een snel en agressief verspreidende plant. Het verdringt andere planten maar kan ook schade veroorzaken aan funderingen van gebouwen en riolen.
Door de snelle verspreiding is het tegengaan dan wel beheersbaar houden een uitdaging. Helemaal als de bestrijding vandaag de dag nog lastig en kostbaar is. Het is extra lastig, omdat de plant zich ook heeft gevestigd in de grond van veel verschillende eigenaren. Gebieden kennen daarmee ook verschillende gebruikers: van ondernemers tot toeristen en recreanten. Constaterende de plant gezien te hebben op meerdere plekken in ons gebied (zie foto) stelden Willem-Jan Velderman en Rein Jonkhans het dagelijks bestuur van Vechtstromen een aantal vragen. Dit om helderheid te verschaffen over de aanpak van samenwerkende organisaties, waaronder het waterschap, én om erger te voorkomen:
Vraag 1:
In hoeverre is het dagelijks bestuur bekend met de aanwezigheid van Japanse duizendknoop in ons watersysteem? Wordt het als een ontwikkelend of als een beheersbaar probleem ervaren voor ons watersysteem, inclusief biodiversiteit en recreatie?
Antwoord 1:
Wij zijn bekend met de aanwezigheid van alle droge en natte invasieve exoten. De meeste invasieve exoten zijn beheersbaar, maar in sommige gevallen vraagt de aanpak van de Japanse duizendknoop om specifiek maatwerk. De Japanse duizendknoop staat (nog) niet op de unielijst van invasieve exoten, waardoor er geen wettelijke verplichting is om deze te bestrijden. Bestrijding kan wel plaatsvinden, bijvoorbeeld vanuit het oogpunt van goed noaberschap, mits er voldoende middelen beschikbaar zijn.
Vraag 2:
Op welke wijze werkt het dagelijks bestuur samen met medeoverheden, landeigenaren, terreinbeheerders en inwoners om verdere verspreiding van Japanse duizendknoop te voorkomen? Dan wel het biologisch bestrijden van de al aanwezige planten?
Antwoord 2:
Het waterschap heeft voor haar hele beheergebied in beeld waar de Japanse duizendknoop voorkomt in of nabij ons watersysteem. Binnen ons beheer en onderhoud heeft Vechtstromen een werkwijze om verspreiding van de Japanse duizendknoop te voorkomen. Daarnaast bestrijden wij in aantal situaties in overleg met andere instanties en soms ook particulieren gezamenlijk de Japanse duizendknoop.
Voor de Japanse duizendknoop is er helaas nog steeds geen eenduidige succesvolle biologische bestrijdingswijze die effectief genoeg is, hiervoor heeft Vechtstromen een afwegingskader. Afhankelijk van de situatie kunnen er verschillende bestrijdingsmethoden worden toegepast, bestrijden van de Japanse duizendknoop vraagt om maatwerk. Innovaties worden nauwlettend door ons gevolgd en indien mogelijk toegepast.
Vraag 3:
Wat kunnen inwoners en ondernemers doen als zij de Japanse duizendknoop zien in ons watersysteem?
Antwoord 3:
Zij kunnen dit bij ons melden.
Vraag 4
Zijn er andere exotische planten, bijv. de Teunisbloem, die ook vragen om (meer) actieve bestrijding?
Antwoord 4
Nee, er zijn geen andere invasieve exoten die nu om meer actievere bestrijding vragen. Waterschap Vechtstromen heeft een Exotennota die voorziet in een strategie en bestrijdingsaanpak per soort.
Op 23 oktober 2024 is de visie op Noaberschap vastgesteld door het Algemeen Bestuur Vechtstromen. De visie is besproken in de opgavegerichte commissie op 9 oktober.
Water Natuurlijk heeft het initiatief genomen om een motie in te dienen die bijdraagt aan het versterken van de lobby voor een PFAS verbod. Écht schoon water, daar zet Water Natuurlijk zich voor in.
In memoriam Henk Veenstra
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring