Navigatie overslaan

Hogere waterschapsbelasting én oog voor AOW-ers en Wajongers

De afgelopen tijd heb je via de media gelezen over hoog water maar ook over het verhogen van de waterschapsbelasting. Deze belasting betaal je in combinatie met je gemeentelijke belasting. In dit artikel nemen we je mee in waarom Water Natuurlijk een verhoging nodig vindt. En welke groepen we sociaal zoveel mogelijk proberen te ontzien.

Waarom nodig?

Klimaatverandering en de Europese waterdoelen (KRW: kaderrichtlijn Water) vragen om extra middelen. Hierom is het heffen van belasting nodig. Daarbij willen we als Water Natuurlijk dat bij de belastingheffing zoveel mogelijk wordt uitgegaan van de principes dat de gebruiker betaalt, vervuiler/veroorzaker betaalt en de profijthebber betaalt.

Toekomstige generaties ontlasten

Om deze reden is het goed verdedigbaar dat de huidige generatie, die (mede) veroorzaker is van de klimaatverandering, meer moet bijdragen aan de waterschapsbelastingen. Om te voorkomen dat we teveel afwentelen op toekomstige generaties. Want lenen is makkelijk. In het bestuursakkoord hebben we afspraken gemaakt dat de tarieven in de komende 4 jaar met ca 10% per jaar mogen stijgen. De tarieven zullen automatisch stijgen met de inflatie en kostenontwikkelingen buiten de invloed van het waterschap (energie, CAO, etc.), zodat de koopkracht van het waterschap overeind blijft.

Extra kwijtscheldingsmogelijkheden inwoners met een AOW

Een tweede ambitie waar we ons als Water Natuurlijk voor hard hebben gemaakt is een eerlijke verdeling van de lasten voor inwoners. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Om deze reden hebben we in het bestuursakkoord afgesproken om de maximale kwijtscheldingsmogelijkheden voor inwoners te gaan benutten. Toen dat een jaar dreigde te vertragen, hebben we ons samen met de ChristenUnie sterk gemaakt om dit alsnog voor het komende jaar te doen. Alleen een verruiming van kwijtschelding voor mensen met een AOW was mogelijk, maar dat is wel gelukt. Dit is ook de grootste groep van mensen die gebruik zou kunnen maken van de extra kwijtscheldingsmogelijkheden. We zijn er blij mee dat het ons gelukt is om hen al wel in 2024 van extra kwijtscheldingsmogelijkheden gebruik te laten maken.

Compensatie voor Wajongers

Normaal worden je gemeentelijke belastingen en waterschapslasten kwijtgescholden als je minder inkomen hebt dan de norm, een bedrag dat is gebaseerd op een bijstandstuitkering. Door een andere berekening van die norm, is een Wajong-uitkering ineens te hoog voor een kwijtschelding. Zonder dat de Wajonguitkering is gestegen, zouden Wajongers gemeentelijke en waterschapsbelastingen ineens wel moeten betalen, valt onder meer te lezen in Tubantia. Minister Carola Schouten van Armoedebeleid vroeg onlangs aan gemeenten en waterschappen om alsnog geen gemeentelijke en waterschapsbelasting te innen. In het algemeen bestuur van Vechtstromen hebben we hier als Water Natuurlijk vragen over gesteld. We zijn zeer tevreden dat het Waterschap Vechtstromen dit al voortvarend had opgepakt met het gemeenschappelijk belastingkantoor (GBLT). Dit kantoor verstuurt de waterschapsbelastingaanslagen in ons gebied.

Hoe pakt de hogere waterschapsbelasting voor mij uit?

Dat is per situatie verschillend. Op de website van het GBLT staat meer uitleg over een waterschapsbelastingaanslag. RTV Oost heeft een paar concrete voorbeelden op een rij gezet van hoe de hogere waterschapsbelasting in 2024 kan uitpakken:

  • “Een eenpersoonshuishoudens met een huurwoning betaalt bij Waterschap Vechtstromen 163,98 euro in plaats van 149,74 euro. Een stijging van 9,5 procent.
  • Voor meerpersoonshuishouden met een eigen woning is bij Vechtstromen de stijging 10,9 procent. De lasten gaan voor deze groep van 383 euro naar 425 euro.
  • Ook bedrijven betalen bij beide waterschappen volgend jaar volgend jaar meer. Alleen agrarische bedrijven bij Vechtstromen ontspringen de dans. Zij krijgen te maken met een daling van 2,2 procent”.

Zie ook onderstaande afbeelding uit de begroting van Waterschap Vechtstromen.

Lastendrukontwikkeling uit de begroting 2024 - 2027

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring