Samen sterk in waterbeheer
Een mooi voorbeeld van die samenwerking is het Grensoverschrijdend Platform voor Regionaal Waterbeheer, dat sinds 2011 Nederlandse en Duitse waterbeheerders verbindt. Dankzij de behaalde successen is besloten de samenwerking opnieuw met vier jaar te verlengen, tot in ieder geval 2027.
Daarnaast werd stilgestaan bij het INTERREG-project DIWA, dat in 2024 van start ging. Dit project richt zich op grensoverschrijdende droogteaanpak, een steeds urgenter thema door de droge zomers van de afgelopen jaren. Water houdt zich immers niet aan landsgrenzen, en de Vecht – die van het Duitse Münsterland naar het Overijsselse Zwartewater stroomt – laat zien hoe belangrijk het is om maatregelen aan beide kanten van de grens op elkaar af te stemmen.
EUREGIO-prijs 2025
Naast de focus op de toekomst was er ook aandacht voor het verleden. De prestigieuze People-to-People-EUREGIO-prijs 2025 ging naar het project “Onze buren uit de Prehistorie”. Dit initiatief van Landschap Overijssel, in samenwerking met Noaberkracht Tubbergen-Dinkelland en Bronzezeithof Uelsen, werpt een unieke blik op de historische en archeologische verbanden in de regio. In de Brons- en IJzertijd – lang voordat er grenzen waren – hield men zich hier al bezig met vraagstukken rond water en bodemgebruik.
Al met al was het een inspirerende bijeenkomst waarin verleden, heden en toekomst samenkwamen. Met de verlengde samenwerking op waterbeheer en grensoverstijgende projecten zoals DIWA blijft de EUREGIO een sterk voorbeeld van hoe grensoverschrijdend waterbeheer loont!