Navigatie overslaan

Droogte

Ongetwijfeld hebben veel mensen de afgelopen tijden genoten van het mooie en droge weer. Maar eenieder die buiten is, kan zien dat het overal erg droog is met risico op negatieve effecten: natuurbranden, schade aan natuurgebieden (effect op kwetsbare plantsoorten; diersoorten en bomen).

De meeste droogte is vooral in Oost-Nederland, dus in ons gebied van waterschap Vechtstromen. De zandgronden zijn voor de grondwatervoorraad afhankelijk van regenwater dat door de grondlagen kan doordringen. Water vasthouden en de sponswerking in de bodem gebruiken is dus essentieel. En binnen ons waterschap doen we natuurlijk al veel.

Zo is er een wijzigingsbesluit voor de Waterschap verordening aangenomen in het Algemeen Bestuur om de mogelijkheid te hebben om tijdelijke droogtestuwen aan te leggen in tijden van droogte.

Wij hebben als fractie Water Natuurlijk het vragenhalfuur in de AB vergadering van 9 april benut om vragen te stellen of er wellicht meer maatregelen wenselijk dan wel noodzakelijk zijn. Wij hebben onderstaande cursieve tekst aan de orde gesteld.

Zo zien wij al in andere waterschappen dat er in sommige delen een sproeiverbod tot 1 juni is ingesteld. Maar ook een meldingsplicht als grote hoeveelheden slootwater gebruikt gaan worden om te beregenen. Ook het instellen van een oppompverbod kan wellicht een efficiënte maatregel zijn.

  • Wat doet het waterschap nu al om water vast te houden?
  • Wanneer ontstaat de noodzaak om extra/ vergaande maatregelen te treffen in ons gebied? Ziet het DB al noodzaak voor het treffen van extra/ vergaande maatregelen?
  • Welke (extra) maatregelen gaan dan getroffen worden in ons gebied en specifiek voor de kwetsbare natuurgebieden?

De natuurorganisaties in onze regio roepen waterschap Vechtstromen op om de stuwen uit de winterstand te halen en nu al te anticiperen op de droogte.

  • Wordt deze oproep gehonoreerd?
  • Heeft de portefeuillehouder al met de natuurorganisaties gesproken n.a.v. hun zorgen? Zo ja, wat was de strekking van dit overleg? Zo niet, waarom niet?
  • Kan de portefeuillehouder iets zeggen over het overleg met andere betrokkenen organisaties (bijv. gemeenten, LTO, landgoederen) in ons gebied? Worden dan ook andere oplossingen besproken?

De portefeuillehouder heeft toegezegd de vragen schriftelijk te zullen beantwoorden. Hij meldde dat er inmiddels 80% van de stuwen van winterstand gewijzigd waren naar zomerstand. Volgens de portefeuillehouder is de droogte nog niet extreem.

Als fractie Water Natuurlijk wachten we deze beantwoording af en beoordelen dan of we verdere vragen gaan stellen.

Afbeelding 16 april 2025 uit het droogteportaal.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring